Naslovna Najnovije Putin: Ruskoj vojsci se već isporučuje najnapredniji PVO S-500!

Putin: Ruskoj vojsci se već isporučuje najnapredniji PVO S-500!

0

Najnaprednije rusko protivvazdušno i protivraketno oružje se već isporučuje vojsci, rekao je predsjednik Vladimir Putin.

Ruska vojska je u procesu raspoređivanja S-500, najnaprednijeg sistema protivvazdušne odbrane u zemlji, potvrdio je u utorak predsjednik Vladimir Putin, tokom obraćanja diplomcima vojnih koledža u Moskvi, dok je opisao planove Rusije za postavljanje naprednih sistema naoružanja, za koje je rekao da će „odrediti borbene sposobnosti vojske i mornarice u godinama i decenijama koje dolaze“.

Putin je naveo da raketnom sistemu dugog dometa S-500, koji je projektovan za presretanje aviona i raketa i možda ima neke protivsatelitske sposobnosti, nema premca u svijetu.

S-500 Prometei je dizajnirao proizvođač oružja Almaz-Antei kao nastavak svoje porodice raketa zemlja-vazduh dugog dometa. Vjeruje se da ima domet od 600 km i da je sposoban da presreće ciljeve koji putuju hipersoničnim brzinama, uključujući bojeve glave interkontinentalnih balističkih projektila.

Rečeno je da je Prometei blisko integrisan sa drugim sistemima Almaz-Antej, kao što su S-400 i S-350, što će omogućiti da raspoređene baterije imaju sinergiju sa drugim elementima slojevite ruske protivvazdušne odbrane.

Šef Almaz-Anteja Jan Novikov rekao je da kompanija očekuje da će S-500 postati okosnica ruskih protivvazdušnih sposobnosti. On je još u aprilu potvrdio da je sistem ušao u serijsku proizvodnju.

(Novosti online)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube