Naslovna Izdvajamo PUTIN SPROVODI NOVU MOBILIZACIJU? Jedan problem sprečava Moskvu da pokrene sveopšti napad

PUTIN SPROVODI NOVU MOBILIZACIJU? Jedan problem sprečava Moskvu da pokrene sveopšti napad

0

Ruski predsednik Vladimir Putin odlaže najavu druge mobilizacije zbog strahova od političkih nemira u Rusiji, tvrdi američki Institut za proučavanje rata (ISW).

Ranije ovog meseca je glavni sekretar ukrajinskog Nacionalnog veća za bezbednost i obranu Oleksij Danilov rekao da Rusi trpe velike gubitke u pokušaju osvajanja Bahmuta, grada na istoku zemlje. Za svakog ubijenog Ukrajinca, tvrdi Danilov, Rusi gube sedam vojnika.,

Mesec dana pre toga, Bela kuća je procenila da je grupa Vagner, čiji borci čine većinu onih koji napadaju Bahmut, zabeležila 30.000 ranjenih ili ubijenih vojnika u dosadašnjem toku rata, pri čemu ih je od prošlog februara ubijeno oko 9000.

„Rusi ne mogu da održe ovakav intenzitet“

Institut procenjuje da će periodična ograničenja broja vojnog osoblja i opreme „verovatno sprečiti ruske snage da pokrenu još jednu značajnu ofanzivu operaciju u nadolazećim mesecima“. Uz to je, navodi Institut, „krajnje neverovatno da će ruske snage moći da održe intenzitet slanja talasa vojnika u pokušaju osvajanja Bahmuta“.

Prošlog septembra je, podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin naredio „delimičnu mobilizaciju“. Radilo se o potezu kojim je, prema procenama analitičara, Moskva priznala da rat u Ukrajini ne ide prema planu.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu tada je rekao da će Rusija mobilizovati 300.000 vojnih rezervista. Ipak, Institut procenjuje da je Putin odlučio „da odloži najavu drugog talasa mobilizacije ,i da verovatno sprovodi ‘tihu mobilizaciju’ kako bi izbegao stvaranje mogućih nemira u Rusiji“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube