24.7 C
Banja Luka

PUTIN: Srbi nisu narod koje Zapad može da slomi i potčini, Uništiti Srbiju je nemoguće!

Svjedoci smo velike globalne multipolarne promjene u svijetu, naš zadatak je izgradnja novog svijeta, izjavio je ruski predsjednik na plenarnoj sjednici međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.

Ruski predsjednik je istakao da niko nije htio da sluša Rusiju, a da je arogancija Zapada jednostavno bila van svake pameti.

„Sve ove godine upozoravamo: ovakav pristup ne samo da vodi u ćorsokak, već je ispunjen sve većom prijetnjom vojnog sukoba, ali nas nisu poslušali. Prosperitet Zapada je u velikoj mjeri postignut pljačkom cijele planete i beskrajnom ekspanzijom. Rusija nije započela rat u Ukrajini, već pokušava da ga okonča“, naglasio je.

Prema njegovim riječima, globalni problemi čovječanstva zahtijevaju kolektivna rešenja, a sebičnost i uobraženost će dovesti do ćorsokaka.

„Tokom proteklih 20 godina u svijetu su se desile ozbiljne promjene. Rusija je sposobna da da ogroman doprinos novom svjetskom poretku, ali su neki pogrešno shvatili našu spremnost – kao potčinjavanje“, naglasio je ruski predsjednik.

Putin je podsjetio da je Zapad prvi put progovorio o zastarjelim UN kada su SAD i saveznici počeli da bombarduju Beograd bez odobrenja Savjeta bezbjednosti.

„EU i savremeno međunarodne pravo je zastarelo i treba ga ukinuti. Treba stvoriti nešto novo“, naglasio je Putin.

Upitan da prokomentariše stalni pritisak na Srbiju, ruski predsjednik je poručio da Srbi nisu narod koje Zapad može da slomi i potčini.

– Zašto su Srbi cilj na Zapadu, ja ne razumijem. Rusija je početkom 1990. godina bila takođe cilj, želeli su da se raspadne SSSR.  Srbija je bila na sve spremna i sve je htjela, ali su bili pod pritiskom. I stalno prijete sankcijama. Mnogo puta sam čuo da su slaba karika i da ih treba pritisnuti. To je paradigma koja je stvorena. Srbi nisu takav narod. Srbija nije takva kultura. Uništiti Srbiju je nemoguće – rekao je Vladimir Putin.

Ruski predsjednik je poručio da Srbi ne mogu biti slomljeni i potčinjeni.

Ruski predsjednik se osvrnuo i na žrtve Donbasa, istakavši da je pokrenut rat protiv tog regiona, a da mrtvu djecu u Donbasu niko nije brojao.

„Niko u drugim zemljama, posebno na Zapadu, nije plakao za mrtvima“, ukazao je.

Putin je podsjetio da je Rusija predlagala da uđe u NATO, ali su oni odbili.

„Predlog Moskve da uđe u NATO su odbili. Zapadu, određenom dijelu zapadne elite, uvijek je potreban neprijatelj“, istakao je.

Kako je naveo, Rusija se angažovala na podršci stanovnika Krima i Sevastopolja, nije ih zastrašivala etničkim čišćenjem u nacističkom duhu, niti je pokušavala da potčini Donbas bombardovanjem.

Ruski predsjednik se dotakao i ruske Specijalne vojne operacije, napomenuvši da ona ima za cilj okončanje rata koji Zapad vodi već deset godina.

„Svi jednostrani koraci Zapada neizbježno će naići na uzvratne akcije. Rusija je najveća zemlja na svijetu, ne traži nove zemlje, a ukrajinska kriza nije teritorijalni sukob“, napomenuo je.

SAD nameću svoju ekonomsku liniju Evropi, nastavio je Putin, pokušavajući da zamijene zakone nekim pravilima, nazvavši ih „nekakvim glupostima“.

„Stalno čujemo: morate, dužni ste, ozbiljno vas upozoravamo… Ko ste vi uopšte? S kojim pravom imate nekoga da upozoravate?“, ukazao je ruski predsjednik.

Putin je dodao da je pojam civilizacije za Rusiju višestruka pojava, da niko od njih nije gori ni bolji od drugih, svi su jednaki, napomenuvši da je Rusija uvijek izvlačila pouke iz istorije za budućnost, jačajući nacionalno jedinstvo i integritet.

Kako je ocijenio, čovječanstvo se ne kreće ka fragmentaciji i blokovskoj konfrontaciji, već prije ka sinergiji, poručivši da svoja civilzacija ne smije da se izda, jer to vodi u haos.

„Na Zapadu su zaboravili šta je kompromis, žele da proguraju svoje interese po svaku cijenu. Vidjećemo šta će od toga biti. Niko nema pravo da vlada svijetom za druge“, jasno je poručio ruski predsjednik.

Ovogodišnje, 20. zasijedanje foruma „Valdaj“ održava se u Sočiju od 2. do 5. oktobra. U njegovom radu učestvuje 140 stručnjaka, političara, diplomata i ekonomista iz 42 zemlje Afrike, Evroazije, Sjeverne i Južne Amerike.

Putin se tradicionalno sastaje s učesnicima „Valdaja“ od osnivanja kluba 2004. godine.

Međunarodni diskusioni klub „Valdaj“ je udruženje vodećih stranih i ruskih stručnjaka iz oblasti političkih nauka, ekonomije, istorije i međunarodnih odnosa. Klub je nastao u septembru 2004. na inicijativu agencije „RIA Novosti“, Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, lista „Moskva tajms“ i časopisa „Rusija u globalnim poslovima“.

(RT Balkan)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here