Naslovna Najnovije PUTIN: Ukrajina prodaje oružje na Bliski istok

PUTIN: Ukrajina prodaje oružje na Bliski istok

0
Što je Rusija jača, kako vojno tako i ekonomski, to će postojati manje želje u svetu da je isključuju iz međunarodnih saveza, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„I u vojnom smislu takođe, eto govore da je potrebno Rusiju pobediti na bojnom polju. Međutim, sada drugačije govore. To ne znači da bi mi trebalo da se ponašamo agresivno. To znači da moramo biti suvereni u svakom smislu, da budemo nezavisni. Kad postanemo samodovoljni biće daleko manje onih koji žele da nas isključe iz bilo kakvih organizacija. A biće sve više i više onih koji će želeti da se izvine i da pokrenu saradnju sa nama, u mnogim pravcima“, naglasio je on.

Putin je na sastanku sa novim sastavom Javne komore Rusije rekao i da se Rusija od „benzinske pumpe“ danas pretvara u samodovoljnu zemlju sa prerađivačkom proizvodnjom koja sada čini 43 odsto u ekonomskoj strukturi.

„Kada se pretvaramo u zemlju u kojoj strukturu privrednog rasta već 43 odsto čine prerađivačke industrije, kada prestajemo da budemo ‘benzinska pumpa’, a ne ekonomija, kako su nam nekada govorili, kako su upirali prstom u nas – kada se sve to menja, kada postajemo samodovoljni, biće sve manje onih koji žele da nas isključe iz bilo kakvih organizacija, a biće sve više onih koji žele da se izvine i da nas pozovu da zajedno radimo u različitim oblastima“, kazao je ruski lider.

Takođe je saopštio da će rast BDP-a Rusije ove godine iznositi oko tri odsto, dok će u Evropi biti u minusu.

Dodao je i da bi Rusija trebalo da se fokusira na unutrašnji razvoj – potrebno je rešiti sve zadatke unutar zemlje, poboljšati demografiju, razvijati se i ojačati unutarpolitičku situaciju.

Osvrnuo se i na predstojeći praznik Dan narodnog jedinstva, koji se širom Ruske Federacije obeležava sutra, ocenivši da on ima veliki značaj za zemlju.

„U samom nazivu praznika sadržano je duboko značenje – Dan narodnog jedinstva. Pre svega, svima vama i svim građanima naše zemlje čestitam praznik“, rekao je on.

Putin je istakao da je u svim prelomnim fazama ruske istorije jedinstvo naroda bilo ključna komponenta razvoja zemlje.

Rusija brani svoje moralne vrednosti

Rusija danas brani svoje moralne vrednosti, kulturu i jezik, a u tome pomaže i stanovnicima Donbasa i Novorusije, rekao je Putin.

„Zašto toliko poštujemo Aleksandra Nevskog kao sveca? Upravo zbog tog izbora – razmišljao je o očuvanju ruskog naroda, a zatim i svih naroda koji žive na teritoriji naše ogromne zemlje. U velikoj meri se isto dešava i danas kada govorimo da branimo naše moralne vrednosti, našu istoriju, kulturu, jezik, između ostalog i tako što pomažemo našoj braći i sestrama u Donbasu i Novorusiji da to urade“, rekao je Putin.

On je naglasio da je upravo u tome ključ događaja koji se danas dešavaju.

Ukrajina prodaje oružje na Bliski istok

Ukrajina prodaje oružje na Bliski istok, uključujući i Talibanima (pokret pod sankcijama UN zbog terorizma), rekao je Putin.

„Sada govore da se oružje iz Ukrajine pojavljuje na Bliskom istoku. Naravno, pojavljuje se, zato što prodaju. Prodaju i Talibanima, a otuda ide dalje gde god hoćeš. Sve se prodaje i kupuje“, rekao je ruski lider.

Borba protiv korupcije u Ukrajini osuđena na propast

Ruski predsednik se osvrnuo na situaciju sa korupcijom u Ukrajini rekavši da planovi SAD da se ta korupcija iskoreni neće dati nikakav rezultat.

„Korupcija u Ukrajini je praktično ozakonjena. Zašto se uopšte Amerikanci trude da se bore protiv korupcije kad tu nema nikakvog rezultata? Mislim da od toga nema ništa“, rekao je on.

Putin je rekao i da su sada Amerikanci umislili da sprovedu smenu elite, kako ekonomske tako i političke, te je ocenio da će i po tom pitanju rezultat biti isti.

Žele da uzdrmaju Rusiju preko Dagestana

Događajima u Dagestanu želeli su da uzdrmaju Rusiju iznutra, rekao je Putin.

„To ukazuje na činjenicu da oni u stvari slede sopstvene interese, a ne interese nekih trećih zemalja i trećih naroda. U ovom slučaju, slede interes borbe protiv Rusije i destabilizacije Rusije iznutra. U našoj multinacionalnoj zemlji to je apsolutno nedopustivo“, poručio je ruski lider.

On je dodao da se svi događaji moraju trezveno sagledati.

„Mi sve događaje treba trezveno da sagledamo, da razumemo gde je koren zla, odakle to dolazi. Treba razumeti šta se dešava. A znamo da šire dezinformacije putem društvenih mreža, da su to radili ljudi koji žive u inostranstvu, uključujući Ukrajinu“, istakao je Putin, komentarišući događaje na aerodromu u Mahačkali prošlog vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: