Naslovna Izdvajamo Putin: Zapad uništio Jugoslaviju, Irak, Siriju, krv su prolivali u Donbasu dok...

Putin: Zapad uništio Jugoslaviju, Irak, Siriju, krv su prolivali u Donbasu dok smo mi tražili mirno rješenje; Sada je naš opstanak u pitanju

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je na današnjem obraćanju da će trenutni događaji oblikovati budućnost Rusije.

„Prije godinu dana, radi bezbjednosti naše zemlje i naših građana, pokrenuli smo akciju koju smo morali. Od 2014. godine Donbas se bori za svoj jezik i pravo na život, odbijajući da se povinuje pritiscima kijevskog režima. Vjerovali su da ćemo im priteći u pomoć, ali mi smo pokušavali da riješimo sve probleme na miran način“, kaže Putin.

Ruski predsjednik kaže da su, i pored mirovnih inicijativa Rusije, zapadni lideri pokušavali da kupe vrijeme Kijevu kako bi ponizili Donbas.

„U vojnim akademijama na Zapadu, ideja je bila da se preda oružje i treniraju specijalne snage Ukrajine, kao i da se pošalju PVO sistemi. Ukrajinci su čak tražili dostavu nuklearnog oružja. Zapadne sile su pravile tajne laboratorije za proizvodnju biološkog oružja“, kaže on.

Vladimir Putin ističe da je to rađeno bez srama, i da su pregovori bili samo blef.

„Krv je prolivana u Donbasu, i mi smo pokušavali da nađemo mirno rešenje. Uništili su Jugoslaviju, Irak, Libiju, Siriju, i sramota je nikada neće priznati da gaze po tuđoj časti. Misle da mogu da mrze cio svijet, i da tvrde kako traže mirna rešenja. To su sve laži i dezinformacije“, istakao je predsjednik Rusije.

On dodaje da Zapad dijeli zemlje na civilizovane i necivilizovane, kako bi mogli da budu još agresivniji.

„Mi smo htjeli da razgovaramo, da se pronađu bezbjednosna rešenja. Dobijali smo samo licemjerne odgovore. Sa druge strane, NATO se približavao našim granicama, i postavljali PVO sisteme. Nijedna zemlja na svijetu nema toliko vojnih baza u inostranstvu kao SAD. Cijela planeta je prekrivena njihovim bazama. Oni su se povukli iz dogovora o oružju srednjeg dometa. Zašto to rade? Oni ništa ne rade bez tajne agende. Mi smo slali mirovne predloge. A dobili smo kao odgovor kategoričko ne. Oni su se već dogovorili da izvedu agresiju na našu zemlju i da eskaliraju sukob“, ističe Putin.

Ruski predsjednik kaže da je u februaru 2022. godine pokrenuta operacija u Ukrajini.

„Sjećamo se šta je rađeno u Donbasu 2014. i 2015. godine. To je bilo protivno svim rezolucijama Savjeta bezbjednosti. I svejedno su to radili. Oni su pokrenuli rat, a mi smo prinuđeni da koristimo silu kako bi to zaustavili“, rekao je on.

Putin kaže da su zapadne zemlje dale 150 milijardi dolara Kijevu, dok za najsiromašnije zemlje izdvojile 60 milijardi.

„Ima i drugih djelova svijeta u kojima kreiraju nemire. Oni hoće da ljudi zaborave na sve to, ali niko neće zaboraviti. Milijarde i milijarde dolara se troše za uspostavljanje „demokratskih sistema“, koji su ustvari autokratski. Ocrnjuju svoje neprijatelje, kako bi sakrili svoje korupcijske skandale“, kazao je predsjednik Rusije.

On kaže da se zapadne zemlje trude da ostvare snove Austrijskog i Nemačkog carstva.

„Sramota nas je kada čujemo da je ukrajinska jedinica sebe nazvala „edelvajs“, kao nacistička jedinica. To je veoma simbolično. Na ukrajinskim tenkovima su oslikani neonacistički simboli, i da sam iznenađen da na Zapadu niko ne obraća pažnju na to. To samo pokazuje da ih to ne zanima, već samo žele da se bore protiv Rusije“, kazao je Putin.

Predsjednik Rusije ističe da zapadne zemlje izazivaju konflikte na ruskim granicama, i da je to rađeno kroz cio 20. vijek.

„Mi ne vodimo rat protiv Ukrajinaca. Oni su taoci, okupirani od strane zapada. Ukrajinska industrija i bogatstva su opljačkana, i to je dovelo do društvene degradacije. Nije teško da vidimo zašto je vojna akcija morala da bude pokrenuta. Mnogo stranaca je došlo u Ukrajinu, njih ne zanimaju Ukrajinci, već žele da ih iskoriste protiv Rusije. Moramo da uklonimo opasnost koja je na našim granicama“, kaže on.

Putin ističe da zapadne zemlje žele da zbrišu Rusiju jednom za svagda.

„Morate da shvatite da je naš opstanak u pitanju. Rusiju je nemoguće pobijediti na bojnom polju, pa se izvode sve agresivniji informacioni napadi. Oni stalno lažu, ne zaustavljaju nasrtaje na našu kulturu, na Rusku Pravoslavnu Crkvu. Zapad namerava da lokalni sukob pretvori u fazu globalne konfrontacije, kako mi to razumemo“, naglasio je Putin.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube