Naslovna Najnovije PUTINOV ŠAH MAT! Cijena plina raste u čitavoj Evropi, stanje sa snabdijevanjem...

PUTINOV ŠAH MAT! Cijena plina raste u čitavoj Evropi, stanje sa snabdijevanjem sve gore

0

Cijene prirodnog plina u Evropi su porasle nakon što je Rusija smanjila dopremanje plina. Vlade na ovo pokušavaju da odgovore okretanjem drugim izvorima energije i pozivima na racionalnu potrošnju.

Referentne cijene su porasle za čak 6,7 posto. Njemačka, Austrija i Nizozemska mijenjaju politiku računajući na prljaviji ugljen kako bi osigurali da električnu energiju stanovništvu. Glavne njemačke industrije spremne su smanjiti potrošnju kako bi omogućile skladištenje plina kako bi imale dovoljno zaliha za grijanje zimi, rekao je ministar. Cijene struje također su porasle.

Duboki ruski rezovi prijete europskoj privredi u vrijeme visoke inflacije i slabog rasta. Uniper SE, najveći njemački kupac ruskog plina, poručio je da bi mu moglo biti teško opskrbljivati vlastite klijente ako se situacija nastavi. Danska je proglasila rano upozorenje na nestašicu

„Sada ispunjavamo ugovore koje imamo potpisane sa našim kupcima, ali ne znam u kojoj mjeri to možemo nastaviti raditi“, rekao je Klaus-Dieter Maubach, glavni izvršni direktor Unipera.

„Za nas je to istorijski trenutak. Nikada nismo vidjeli toliki dug prekid snabdjevanja plina iz Rusije“, riječi su Maubacha.

U međuvremenu, francusko komunalno poduzeće Engie SA nema poteškoća s opsluživanjem kupaca jer kompanija ubrzava potragu za alternativnim dobavljačima plina, izjavila je u utorak Cecile Previeu, šefica za energetska rješenja. Pune se i zalihe. Energetska fabrika je među onima koje su prošle sedmice doživjele smanjenje ruskih isporuka.

Isporuke PJSC-a Gazproma kroz Sjeverni tok, najveći plinovod u Europsku uniju, ostaju na oko 40 posto kapaciteta. Gazprom tvrdi da su sankcije Rusiji uzrokovale probleme s popravcima turbina strane proizvodnje koje pumpaju plin u plinovod. Plinovod će  biti zatvoren zbog održavanja 10 dana sljedećeg mjeseca.

Europske zalihe plina popunjene su oko 55 posto, a skladišta se pune normalno. No, prekid isporuke znači da će postizanje cilja od 80 posto popunjenosti skladišta do 1. novembra biti teže ostvarivo.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube