Naslovna Svijet PUTINOV ŠAH MAT: SAD će dozvoliti završetak Sjevernog toka 2 bez sankcija...

PUTINOV ŠAH MAT: SAD će dozvoliti završetak Sjevernog toka 2 bez sankcija Rusiji i Njemačkoj

Vašington i Berlin su postigli načelni sporazum oko kontroverznog gasovoda Sjeverni tok 2, prema kojem će SAD dozvoliti završetak tog projekta bez uvođenja novih sankcija Njemačkoj i Rusiji.

Prema riječima pomoćnika članova američkog Kongresa, upoznatih sa nacrtom sporazuma, SAD i Njemačka će zauzvrat načiniti određene ustupke Ukrajini i Poljskoj koje se oštro protive gasovodu, ali trenutno nije jasno da li bi se Kijev i Varšava složili sa tim.

Prema američko-njemačkom sporazumu, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologije zasnovane na zelenoj energiji, garanciju o nadoknadi novca za tranzitne takse za gas, koje će izgubiti zbog novog gasovoda, do 2024. godine, i obećanje i Berlina i Vašingtona da će sankcije biti ponovo razmotrene ako Rusija bude koristila gas kao političko oružje, naveli su pomoćnici članova Kongresa.

Kad je riječ o ustupcima Poljskoj, Njemačka bi pristala da bude dio takozvane „Inicijative tri mora“, čiji je cilj jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske bezbjednosti među državama koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more.

Stejt department je juče saopštio da će visoko pozicionirani američki diplomata posjetiti ove nedjelje i Poljsku i Ukrajinu, delom i zbog razgovora o gasovodu Sjeverni tok 2 za koje se očekuje da budu napeti.

SAD su se dugo protivile tom projektu zahvaljujući kojem će ruski prirodni gas stizati do Njemačke i pokušavale da spriječe njegovu realizaciju.

Vašington je tvrdio da će gasovod ugroziti energetsku bezbjednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, izgradnja gasovoda je sada blizu kraja, a SAD su odlučne da ojačaju i obnove veze sa Njemačkom, narušene za vrijeme Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa.

Sjeverni tok 2 je ove godine izvjesno vrijeme bio predmet intenzivne debate američkih i njemačkih zvaničnika, i glavna tema prošlonedjeljnog sastanka predsjednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel u Bijeloj kući.

Merkel podržava projekat, a Bajden je ukazao da bi kažnjavanje Njemačke zbog te podrške bilo kontraproduktivno za šire američke interese.

Uprkos tome, i Bajdenova administracija smatra gasovod prijetnjom energetskoj bezbjednosti Evrope i uvela je sankcije nekim entitetima uključenim u njegovu izgradnju.

Međutim, Bajden je nedavno izazvao oštre reakcije mnogih članova Kongresa SAD, i demokrata i republikanaca, i razočarao Poljsku i Ukrajinu, jer je od sankcija izuzeo njemačku kompaniju koja učestvuje u projektu Sjeverni tok 2.

Poljska, Ukrajina i druge zemlje Istočne i Centralne Evrope, koje će gasovod zaobići, zabrinute su da će ga Rusija koristiti kao političko oružje.