Naslovna Izdvajamo PUTINOV ŠAH MAT! ZARADA VEĆA NEGO IKAD: Usprkos sankcijama, Rusija može zaraditi...

PUTINOV ŠAH MAT! ZARADA VEĆA NEGO IKAD: Usprkos sankcijama, Rusija može zaraditi čak 320 milijardi dolara 2022.g.

0

I dok se Evropska unija, koja sama grca u sve većim problemima zbog sankcija, upravo sprema usvojiti novi – peti paket protivruskih sankcija (vjerojatno će uticati na leasing avioprevoznika, uvoz i izvoz avionskog goriva, proizvoda od čelika i luksuzne robe), američki Bloomberg predviđa da će Rusija ove godine od izvoza energenata zaraditi više od 320 milijardi dolara, što je za trećinu više nego prošle godine. I sve to, usprkos sankcijama SAD-a i Evrope. Evo o čemu se radi:

Bloomberg predviđa kako Rusija, usprkos stanja oko Ukrajine i zapadnih sankcija, može zaraditi više od 320 milijardi dolara od izvoza nafte i plina 2022. godine, što je oko 35% više nego godinu dana ranije.

Goldman Sachs Group Inc i Institut za međunarodne financije (IIF) očekuju rekordan suficit tekućeg računa u Rusiji 2022. od 205 milijardi dolara.

Ruska privreda imala je teškoće tokom prvog mjeseca specijalne operacije u Ukrajini, ali bi se još uvijek moglo pojaviti sa pobjedničkim trgovinskom platnom bilansom ako svi ruski glavni trgovinski partneri ne zatvore slavine za njen izvoz energije.

Prema prognozi najveće međunarodne financijske istraživačke institucije, Washingtonskog instituta za međunarodne financije (IIF), Rusija bi 2022. mogla očekivati ​​rekordan suficit tekućeg računa, koji bi, prema IIF-u, mogao doseći 240 milijardi dolara.

“Najveći pokretač viška tekućeg računa u Rusiji i dalje izgleda vrlo snažno”, rekao je tim ekonomista IIF-a na čelu s Robinom Brooksom u izvještaju.

Međutim, ovi proračuni mogu se promijeniti u slučaju potpunog embarga na prodaju ruskih energenata.

Mnogi tradicionalni kupci traže druge opcije i odlučuju ne potpisivati nove ugovore o snabjevanju iz Rusije usred široko rasprostranjene osude ruske specijalne operacije u Ukrajini. Drugi veliki uvoznici, poput Indije, dobivaju velike popuste, navodi dalje Bloomberg.

Specijalna operacija u Ukrajini šokirala je Njemačku i njezine saveznike iz Evropske unije, prisilivši ih na radikalnu promjenu energetske politike. EU žuri smanjiti svoju zavisnost o Rusiji. No, u tom kontekstu značajno je da se u ovom trenutku Njemačka – najveće evropska privreda – protivi sankcijama ili političkom pritisku koji bi mogao dovesti do potpunog energetskog embarga. Samo je nekoliko zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju, nametnul zabrane uvoza energije iz Rusije

Nafta i plin čine otprilike polovicu ruskog izvoza i donijeli su oko 40% proračunskih prihoda prošle godine.

Scott Johnson iz Bloomberg Economicsa kaže slijedeće: “Prihodi od nafnih derivata pravi su spas za rusku privredu, pomažu u ublažavanju učinaka strogih sankcija i sprječavanju krize platne bilanse.

Međutim, kombinacija deprecijacije rublje i više cijene nafte denominirane u dolarima donijet će dodatnih 8,5 bilijuna rubalja (103 milijarde dolara) u ruski proračun ove godine, prema TS Lombard, najvećoj konzultantskoj agenciji.

Dok je sukob u Ukrajini poremetio rusko snabdjevanje energentima, značajan pad uvoza i domaće potražnje uvelike bi poboljšao tekući račun, koji bi mogao dosegnuti novi rekord svih vremena u odnosu na prošlogodišnji rekord od 120 milijardi dolara.

Goldman Sachs Group Inc., revidirala je svoju prognozu suficita na tekućem računu Rusije naviše i procjenjuje njen pozitivni saldo na 205 milijardi dolara.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube