Naslovna Republika Srpska Banjaluka Radišići se bogate preko „Lutrije Srpske“

Radišići se bogate preko „Lutrije Srpske“

0

BANJALUKA – Od usvajanja Zakona o igrama na sreću u Republici Srpskoj prošlo je četiri i po godine. Iako je po tvrdnji vlasti, njegov cilj bio jačanje uloge „Lutrije Republike Srpske“ kao javnog preduzeća, u blagodetima ovog monopolističkog zakona uživaju vlasnici kapitala u privatnom vlasništvu.

Naime, stupanjem na snagu zakona, „Lutrija“ je dobila ekskluzivno pravo za organizovanje elektronskih igara na sreću.

Taj posao je prepustila preduzeću „EVL“ koje je na neustavnim osnovama osnovala sa švajcarskom firmom „Casinos Austria VLT AG“.

„EVL“ zatim kao svog partnera u priču uključuje firmu „Senet“, a koju je osnovala porodica Mileta Radišića, biznismena presuđenog za privredni kriminal i kuma Milorada Dodika.

„Senet“ od „EVL-a“ dobija eksluzivno pravo posredovanja i zaključivanja ugovora o iznajmljivanju aparata za elektronske igre na sreću, odnosno postaje njihov master-zastupnik.

Koliko su to dobro iskoristili, najbolje govore njihovi finansijski izvještaji. Dok „Lutrija“ Srpske i dalje stagnira, kasa „Seneta“ u kojem je u međuvremenu došlo do promjene u vlasničkoj strukturi je puna do vrha.

Oni su u prošloj godini prijavili 16,4 miliona maraka prihoda iz kojih su ostvarili 4,2 miliona maraka dobiti.

Zaradili su više nego „Lutrija“ i „EVL“ zajedno iako su ih angažovali kao saradnike, što je svojevrsni apsurd.

Sve su uspjeli ostvariti sa samo pet radnika.

U odnosu na 2021. godinu, oni su svoj poslovni uspijeh uduplali. Te godine su imali 7,8 miliona maraka prometa i dobit od 2,7 miliona KM.

Da podsjetimo, pretprošle godine, „Lutrija Republike Srpske“, a zbog koje se navodno i donosio novi zakon je imala minus od nepunih 300.000 maraka.

Na drugoj strani, „EVL“ održava svoju dobit na nivou od preko dva miliona maraka, međutim oni ne izmiruju redovno svoje obaveze prema „Lutriji“.

Prema posljednjim podacima iz juna ove godine, „EVL“ je dugovao „Lutriji RS“ dio dividende po osnovu dobiti ostvarene u 2021. godini.

CAPITAL

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube