Naslovna Izdvajamo KO S ĐAVOLOM TIKVE SADI…

KO S ĐAVOLOM TIKVE SADI…

0

Davno je neko pametan rekao da ovom narodu pamćenje traje tri dana.

Podsjetimo se kako je „najveći Srbin“ među nama nekada govorio i radio. Kako je rekao, pa porekao. Tako radi i danas kada mu je potrebno da sačuva „glavu“.

Republika Srpska još čeka sprovođenje odluke Narodne skupštine Republike Srpske iz 2022. god. o vraćanju oduzetih nadležnosti. Gdje je vojska Milorade? Gdje je carina?

Sjećate li se ko je dao Brčko za fotelju premijera? Sjećate li se ko je prvi među Srbima rekao da Karadžić i Mladić moraju u Hag? Sjećate li se ko je dao jasenovačku građu? Sjećate li se ko je došao na vlast na tenku SFOR-a? Sjećate li se? Sjećate li se?

Naravno da se ne sjećate svega ovoga jer svi pamtimo tri dana, i jer Milorad danas govori što srpsko patriotsko uho voli čuti. Puna mu usta Republike Srpske za koju nije ratovao kad se ratovalo. Ali bi danas da svi ponovo ratujemo za njegovu pogubnu, prevrtljivu i nedoslednu politiku.

Da ne pomisli neko kako mi podržavamo OHR i njemačkog turistu Šmita koji se nelegalno predstavlja kao Visoki predstavnik. Ne! Nipošto! Samo se pitamo zašto Milorad Dodik nije štitio predsjednika Poplašena koji je još prije 25 godina htio stati u kraj samovolji Visokog predstavnika i protektoratu tzv. međunarodne zajednice? Upravo je Milorad Dodik bio taj kome to nije odgovaralo.

Poziva nas Milorad da se okupimo oko funkcije predsjednika na koju je došao izglednom izbornom krađom.
Ko da te brani? Borci koje si ponizio mizernim boračkim dodatkom i koji umiru gladni i poniženi? Mladost koju si raselio? Ko, Milorade?

Braniće tebe tvoji tajkuni i bogataši koje si proizveo. I Gorica na tviteru.

Tekstom koji smo preuzeli sa portala Katera podsjetićemo vas ko je Milorad Dodik i kako je došao na vlast.

KATERA 05.03.2022.


Tadašnji visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp smijenio je 5. marta 1999. godine predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena sa te funkcije.

Nikola Poplašen je izabran za predsjednika Republike Srpske na izborima održanim u septembru 1998. godine, kao kandidat koalicije SDS-SRS. Za predsjednika Republike Srpske je izabran 12. i 13. septembra 1998., a na dužnost je stupio 4. novembra 1998.

Na izborima je dobio oko 380.000 glasova. Sa funkcije predsjednika Republike Srpske smijenjen je 5. marta 1999. odlukom Visokog predstavnika u BiH Karlosa Vestendorpa jer nije htio da predloži Milorada Dodika za mandatara Vlade Republike Srpske.

Dodik je u to vrijeme bio miljenik međunarodne zajednice, a Poplašen je predlagao druge kandidate. Vlada koju je tada predvodio Milorad Dodik, bila je poslije izbora i dalje na dužnosti do izbora nove Vlade.

Poplašen je htio da razriješi premijera i pozvao se na član 94 Ustava Republike Srpske koji kaže: ”Ako ocijeni da je došlo do krize u funkcionisanju Vlade, predsjednik Republike može, na inicijativu najmanje 20 poslanika i pošto sasluša mišljenje predsjednika Narodne skupštine i predsjednika Vlade zatražiti od predsjednika Vlade da podnese ostavku. Ukoliko predsjednik Vlade odbije da podnese ostavku, predsjednik Republike ga može razriješiti”.

Vestendorp je dan ranije, 4. marta, zaprijetio predsjedniku Srpske da će ga suspendovati ukoliko ne odustane od ove namjere.

Dodik odgovara Poplašenu da pomenuta inicijativa nije ustavna, jer mu je mandat, kao i njegovoj vladi, istekao provođenjem septembarskih izbora. Takođe, Dodik navodi da je sasvim sigurno narušavanju Poplašenovog ugleda doprinijelo njegovo konfrontiranje sa međunarodnim predstavnicima.

Dodik je zato zatražio od Poplašena da inicijativu odbaci. Republika Srpska je tih dana očekivala donošenje konačne arbitražne odluke o statusu Brčkog, Nakon pisma koje mu je poslao predsjednik Republike Srpske, Vestendorp 5. marta saopštavajući da je iskoristio svoja ovlašćenja i smijenio Nikolu Poplašena, a da odluka treba da stupi na snagu odmah.

Poplašen izjavljuje da je smjena “nedemokratska i nedejtonska”, te da je ne može prihvatiti.

Dodik ne reaguje odmah, ali kasnije izjavljuje da je ”instituciju predsjednika Republike Srpske ugrožava predsjednik Nikola Poplašen i treba učiniti nešto da se ona zaštiti, a odluka Karlosa Vestendorpa bila je dobar potez da se to učini”.

Istog dana, 5. marta, saopštena je odluka o Brčkom kao neutralnom distriktu kada i Dodik podnosi ostavku jer je godinu prije toga javno obećao da će podnijeti ostavku ukoliko Brčko ne pripadne Republici Srpskoj.

Vestendorp moli Dodika da preispita svoju “preuranjenu odluku”. Međutim, već 7. marta, Dodik je nagovijestio da bi ostavku mogao da povuče pošto ga ostali političari Republike Srpske nisu slijedili.

Na vanrednoj sjednici Skupštine Republike Srpske, 7. marta skupštinska većina podržava Poplašena i glasa protiv Vestendorpove odluke. Protiv glasaju i Dodikovi koalicioni partneri socijalisti i poslanici iz stranke Biljane Plavšić, dok su poslanici SNSD bili uzdržani.

U ponedeljak 8. marta Vestendorp pokazuje da ne haje ni za odluku skupštine Republike Srpske i Poplašenovu smjenu proglašava konačnom.

Nešto kasnije smjenu podržava i Dodik, koji je ostao premijer Srpske do januara 2001. godine:

”Pravo je visokog predstavnika da posegne za tom odlukom, koje je dobio po Dejtonskom sporazumu, u kojem je sadržana klauzula da je on iznad Ustava BiH i ustava entiteta. Nije Vestendorp diskvalifikovao Poplašena već se Poplašen sam diskvalifikovao u proteklih pet mjeseci, vršeći funkciju na samo njemu svojstven način. On je ugrožavao demokratski razvoj Republike Srpske, i u tom pogledu joj je nanio mnogo štete. Dobro je što je otišao”.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube