Naslovna Izdvajamo Radnici ALUMINE i danas na ulici

Radnici ALUMINE i danas na ulici

0

Veliki broj radnika i danas se okupio da izrazi svoje nezadovoljstvo na odluku Vlade Republike Srpske! Koja je na nezakonit način prodala svoja potraživanja i prepustila Aluminu u ruke ljudi koji nemaju nikakve reference za vođenje i upravljanje ovom fabrikom.

Radnici „Alumine“ ostaju pri svom. Ponovo su se danas okupili u krugu fabrike očekujući od Vlade RS da se, na današnjoj sjednici, pozabavi i sa  prodajom državnih potraživanja fabrike glinice „Birač“ u stečaju kompaniji „Pavgord“. Gluva je Vlada bila prethodih dana kažu radnici. Odgovor na zahtjeve koje su im uputili nisu dobili. Zato su poručuju ljuti.

Bunt u radnicima u gradu se itekako osjeća. Ne možete biti mirni kad vidite da neko otima nešto. Namjerno kažem otima. Ovo nema veze sa prodajom, sa pravom sa Ustavom. Mi smo im jasno stavili do znanja, da znamo. Tužbe su spremne, ali hajde da to sve preskočimo“, kaže radnik Slaviša Obradović.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Radenko Smiljanić rekao je da bi Vlada Republike Srpske trebalo da povuče odluku o prodaju državnih potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice “Birač” fočanskoj firmi “Pavgord”.

“Ako postoji takva odluka Vlade Republike Srpske, onda bi je trebalo staviti van snage, a ako ne trebalo bi se vratiti na početak i pronaći optimalno rješenje za sve, odnosno naći rješenje kojim će se izaći u susret i radnicima i riješiti novonastali problemi, dovodeći fabruku u stanje koje je bilo prije početka prodaje državnih potraživanja”, rekao je novinarima Smiljanić.

On je, nakon završetka protesta radnika koji je danas ispred Fabrike trajao oko pola časa, rekao da fabrički Sindikat neće postavljati rokove, ali će, ako Vlada Republike Srpske bude i dalje insistirala na svojoj prvobitnoj odluci, radnici održavati ovakve skupove, vodeći računa da ne ugroze proces proizvodnje.

Smiljanić je naveo da Sindikat metalske industrije i rudarstva kompanije “Alumina” često ima pozive od nekih političara ili organizacija koji daju podršku protestima radnika, očekujući od fabričkog Sindikata da povede narod u proteste, koji bi prerastao u narodni bunt.

“Sindikat metalske industrije i rudarstva kompanije “Alumina” neće preći tu granicu, odnosno neće organizovati ni za koga bunt, nego će na svojim protestima štititi interese radnika i fabrike, a svi oni koji se kriju iza radnika i žele bunt, neka to rade na mjestima koja su njima najprihvatljivija, a nikako ispred fabrike”, naglasio je Smiljanić.

On je ponovio zahtjeve Sindikata metalske industrije i rudarstva i radnika kompanije “Alumina” koji se odnose, kao što je već rečeno, na to da Vlada Republike Srpske poništi odluku o prodaju državnih potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice “Birač” fočanskoj firmo “Pavgord”.

Smiljanić kaže da je jedan od zaključaka da bi Vlada Republike Srpske, ako prodaja državnih potraživanja nije moguća usljed zakonskih ograničenja i stečajnog postupka nad Fabrikom glinice “Birač”, trebalo da prodaju obustavi dok se ne završi stečaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube