Naslovna Izdvajamo RADOVIĆ DEMASKIRAO REŽIM: „Zašto nas i dalje zadužujete kada se hvalite rastom...

RADOVIĆ DEMASKIRAO REŽIM: „Zašto nas i dalje zadužujete kada se hvalite rastom poreskih prihoda i BDP“

0

Iako se nosioci vlasti u Republici Srpskoj hvale ekonomskim pokazateljima, rast duga RS nakon prva dva kvartala 2021. godine treba da zabrine naše građane, tvrdi Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Kaže da se postavlja logično pitanje zašto nas Vlada i dalje zadužuje kada se hvali rastom poreskih prihoda i rastom bruto domaćeg proizvoda.

On ističe da je dug Republike Srpske na rekordnom nivou i da je po prvi put zvanično premašio dug drugog entiteta, Federacije BiH, za nekoliko stotina miliona KM. Taj podatak je, navodi Radović, zaista zabrinjavajući obzirom da u Republici Srpskoj živi duplo manje stanovnika nego u Federaciji BiH.

Radović kaže da je do rasta BDP u Srpskoj u 2021. u odnosu na 2020. godinu, došlo iz dva razloga.

– Prvi razlog leži u činjenici da je zbog problema sa korona virusom u 2020. godini evidentno da su mnogi privredni subjekti imali pad poslovne aktivnosti, dok smo u devet mjeseci u 2021. imali mnogo bolju situaciju i kod nas, ali i u zemljama koje su naši glavni izvozni trgovinski partneri – pojašnjava Radović.

Drugi razlog i veoma važan faktor koji je uticao na rast BDP u 2021. godini je, kaže Radović, sektor stanovništva, što prije svega treba da zahvalimo našoj dijaspori.

– Za razliku od prošle godine, kada su mnogi od njih propustili da dođu u Republiku Srpsku jer su postojale mjere ograničenja,ovoga ljeta je dijaspora došla, a samim tim i trošila svoj novac ovdje. Ta naša dijaspora nije došla u iznajmljenim automobilima i da potroši svoju platu kako bi se pokazali, već su ti ljudi došli u svoju zemlju i pokazali da se pošten rad, kvalifikovanost i stručnost cijene u zemljama gdje trenutno borave i rade i da sa svojim primanjima mogu veoma dobro da žive – rekao je Radović.

On ističe da ono što predstavnici vlasti u Republici Srpskoj ne vide ili ne žele da vide rast cijena osnovnih životnih namirnica i to do 50 odsto: ulja, brašna, mlijeka, hljeba, šećera, mesa…

– Upravo je rast cijena uzrok rasta prihoda od PDV i to opet na teret standarda ili novčanika građana Republike Srpske. Sa rastom cijena ovih životnih namirnica, cijena potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu je značajno uvećana. Vlada taj rast nažalost ne može da kontroliše jer je uvoz ovih roba značajno veći od one koju može da obezbijedi domaća proizvodnja i naša privreda – navodi Radović.

On je podsjetio da je SDS upozoravala da je Vlada zapostavila domaću privredu i proizvodnju i da isključivo provodi fiskalnu politiku uvodeći nove namete i poreze.

– Mi smo predlagali da se privreda rastereti kako bi se stekli uslovi za novi investicioni ciklus. Sada će opet građani morati da plate cijenu loše ekonomske politike zasnovane na rastu poreza i pritisku na privredu – kaže Radović.

Napominje da je poražavajuća činjenica da gotovo nema domaćih i stranih privatnih investicija.

– Vlada se opredijelila za javne investicije koje su veoma skupe i netransparentne. Te investicije se opet finansiraju kreditnim sredstvima koje će u krajnjoj instanci građani i privreda Republike Srpske morati da vrate. Ovakva ekonomska politika koja je bazirana na uzimanju kredita za budžetsku potrošnju ali i za skupe, netransparentne i neproduktivne državne ili javne investicije nas može dovesti do velikih problema u budućnosti i to javnost i građani u RS moraju da budu svjesni – rekao je Radović.

Navodi da SDS ima potpuno drugačiji pristup ekonomskoj politici od ove koju trenutno provodi vlast na čelu sa SNSD.

– Naša ekonomska politika i program se bazira na razvoju domaće privrede i na poreskom rasterećenju privrednih subjekata kako bi se obezbijedila nova radna mjesta i investicije. Na taj način bi se povećao priliv u budžet što bi dovelo do rasta plata i penzija. Takođe domaća privreda bi zamijenila uvoz mnogih proizvoda što bi moglo dovesti do kontrole nad kretanjem cijena osnovnih životnih namirnica, jer bi domaći proizvodi bili mnogo jeftiniji od onih koje sada uvozimo – zaključuje Radović.