Naslovna Politika Radović: „Dug Srpske po prvi put veći od nivoa duga Federacije BiH,...

Radović: „Dug Srpske po prvi put veći od nivoa duga Federacije BiH, koja ima duplo više stanovnika“

0

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović zatvara oči pred stvarnim problemima ovog društva i ponaša se kao ruska kraljica Кatarina II, kojoj je general Potemkin improvizovao tzv. Potemkinova sela kako bi se stvorila slika da narod dobro živi, poručio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Radović kaže da Cvijanovićeva ne vidi, ili ne želi da vidi, da je ekonomska situacija veoma loša, da nam mladi, stručni i sposobni ljudi odlaze i da nas je sve manje u Republici Srpskoj.

„Tome svjedoči podatak da se u ovoj godini čak preko 400 djece ispisalo iz osnovnih škola u Republici Srpskoj, što znači da je nestala jedna veća škola“, napominje Radović.

On navodi da je isključivi krivac za loše ekonomsko stanje u Republici Srpskoj vlast na čelu sa SNSD.

„Кonstatacija Željke Cvijanović da loš imidž BiH utiče na to da u Srpskoj nemamo stranih investicija je neutemeljena. Srpska ima dovoljno samostalnosti u poreskom i pravnom sistemu da može sama da utiče na njihovom privlačenju“, pojašnjava Radović.

Ističe da stranim investitorima treba pravna i poreska sigurnost koje u Srpskoj trenutno nema.

„SNSD je već 15 godina na vlasti u Republici Srpskoj i očito je da su ti osnovni preduslovi narušeni i da je klima za strane investitore veoma loša zbog visokog stepena korupcije, favorizovanja na tenderima firmi koje su bliske vlasti, pravne nesigurnosti i pokušaja uspostavljanja totalitarnog režima. Mi iz opozicije smo na to upozoravali, ali je dobro da sada vlast postaje svjesna da tu ima problem“, rekao je Radović.

On kaže da su ekonomski pokazatelji u Republici Srpskoj alarmantni i da je njen dug dostigao 6,5 milijardi КM.

Napominje da je dug Srpske po prvi put veći od nivoa duga Federacije BiH, koja ima duplo više stanovnika.

„Dug u odnosu na bruto domaći proizvod Republike Srpske je prešao 55% dok je dug Federacije BiH u odnosu na isti pokazatelj 28%. Postavlja se pitanje kako je moguće da je Republika Srpska sa duplo manje stanovnika, dužna 5.800 КM po glavi stanovnika u odnosu na Federaciju BiH kod koje je dug 2.600 КM po glavi stanovnika“, kaže Radović.

Navodi da je potpuno je zlonamjerno zastupati tezu da opozicija želi prikazati Federaciju BiH boljim entitetom.

„Ekonomske pokazatelje moramo da uporedimo sa Federacijom BiH jer se radi o sličnom tržištu i o sličnoj privrednoj strukturi. Što se tiče plata prosvjete, ljekara i medicinskih radnika, policije,primanja boraca i penzionera, oni su u mnogo boljem položaju u Federaciji BiH“, rekao je Radović.

Navodi da je isključivi krivac za ovakvu situaciju u kojoj se Republika Srpska nalazi vlast na čelu sa SNSD-om koja vlada 15 godina i koja nema više šta da ponudi građanima Srpske.

„Srpska demokratska stranka će građanima ponuditi ekonomsko-socijalni program koji će osigurati prije svega bolje plate i penzije, ali i bolje društvo po mjeri svakog običnog čovjeka, za razliku od sistema u kojem danas živimo“, poručio je Radović.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube