Naslovna Izdvajamo Radovič oštro odgovorio Dodiku: Kako ste sa državnom platom postali jedan od...

Radovič oštro odgovorio Dodiku: Kako ste sa državnom platom postali jedan od najvećih akcionara ili vlasnika Republike Srpske

Moram priznati da nisam iznenađen javnim napadom gospodina Dodika na mene, ali mogu slobodno da kažem da je on posljednja osoba koja treba nekome da drži lekcije o korupciji i kriminalu, poručio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS, komentarišući jučerašnje optužbe Milorada Dodika.

Poštovani gospodine Dodik, nema potrebe da kucate na otvorena vrata. Svim finansijskim autoritetima u Republici Srpskoj, ali i u BiH, su dostupni podaci o mojoj kupovini i prodaji akcija banke.

Nemam ništa protiv da ih provjere još ne jednom nego i deset puta i ne nekada, ne jednog dana, već danas.

Zato ne treba da mi javno prijetite jer su Vaše prijetnje uzaludne i nemam apsolutno nikakav strah ili zebnju od toga.

Ponosan sam na činjenicu da je za vrijeme moga upravljanja ali i danas, Nova banka postala apsolutni lider u Republici Srpskoj i treća banka u BiH. Samo u periodu moga mandata banka je ostvarila profit od preko 100 miliona KM i ostvaruje ga i dan danas. To Vi niste uspjeli da ostvarite ni sa Elektroprivredom RS koja proizvodi i prodaje električnu energiju uz apsolutni monopol.

Odgovorno tvrdim da Kreditni ili Nadzorni odbor banke nikada nije odobrio kredit niti jednom akcionaru mimo zakona ili bankarskih procedura i da su tadašnji akcionari banke bili ugledni poslovni ljudi.

Najveće svjetske revizorske kuće su vršile reviziju poslovanja banke i nikada nismo dobili negativan revizorski izještaj niti mišljenje sa rezervom.

Kada ste već pomenuli bankarski sektor Republike Srpske, ostali ste dužni da date odgovor javnosti na pitanje: Kako i zašto su za vrijeme Vaše vladavine propale Bobar banka, Balkan investment banka i Banka Srpske i u skladu sa tim i depoziti države u njima?

Zašto niste pogledali kome, kako i na koju način su u tim bankama odobravani krediti koji se nisu vratili i koji su doveli do njihovog propadanja? Ili to već znate pa izbjegavate da uopšte javno polemišete o toj temi?

I na kraju, nisam samo ja investirao dio svoga kapitala u Federaciju BiH ili u zemlje u okruženju, već mnogi poslovni ljudi iz Republike Srpske, čak i oni koji su bliski i vama. Kapital ne poznaje vjeru ili naciju, već traži pravnu sigurnost koju ste Vi svojim načinom vladanja i prijetnjama, kao što to danas radite meni javno i lično, ozbiljno narušili.

Nikada se nisam bavio korupcijom ili kriminalom kao što pokušavate da predstavite. Moji prihodi su uredno prijavljeni i siguran sam da ste upoznati da odgovaraju imovini kojom raspolažem. Mogu još gospodine Dodik, kada ste me već ovako javno prozvali, otvoreno da vam poručim da ćete Vi, u periodu koji dolazi, morati da dokažete kako ste sa državnom platom postali jedan od najvećih akcionara ili vlasnika Republike Srpske, naveo je Radović.

(Vijesto Srpske)