Naslovna Najnovije Radović: Režim grabi sve kao da im je posljednje

Radović: Režim grabi sve kao da im je posljednje

0

On ističe da je u posljednjih mjesec dana Vlada odlučila da, posredno ili neposredno, zaključi tri prilično netransparentna pravna posla.

Dok su građani Republike Srpske prepušteni sami sebi u borbi sa inflacijom, Vlada Republike Srpske, sakrivajući se od očiju javnosti i bez želje da da bilo kakav razuman odgovor, bavila se za nju prečim poslovima“, rekao je zamjenik predsjednika SDS Milan Radović.

On ističe da je u posljednjih mjesec dana Vlada odlučila da, posredno ili neposredno, zaključi tri prilično netransparentna pravna posla.

„Prvi posao je izgradnja autoputa Brčko-Vukosavlje vrijedan 765 miliona KM kojim su se pohvalili. Taj ugovor je dodijeljen Kineskoj kompaniji i koja će da ga i finansira, a građani Republike Srpske će to da vraćaju dugo narednih godina jer se radi o enormnom iznosu kredita od 765 miliona KM. Treba naglasiti da je ugovor sa kineskom kompanijom potpisalo javno preduzeće Autoputevi Republike Srpske. Pri tome, niko nije objavio studiju opravdanosti i izvodljivosti ili bar koliko će ta dionica autoputa da donese prihoda od putarina kako bi se kredit uopšte vraćao. Treba napomenuti da je ugovor promijenjen u zadnji čas i uvećan za preko 60 miliona KM uz saglasnost Vlade Republike Srpske“, poručio je Radović.

On kaže da je drugi posao prepuštanje RŽR „Ljubija“ stranom investitoru bez procedure procjene vrijednosti preduzeća, a samim tim i procjene rezervi ruda koje su u vlasništvu ovoga preduzeća.

„Naime, putem povećanja kapitala Republika Srpska će prepustiti većinski paket za oko 50 miliona KM, a da strani investitor, bar javnost nije upoznata sa tim, nije objavio plan investiranja sa očekivanom proizvodnjom. Bilo bi dobro da Vlada Republike Srpske, kao većinski vlasnik, objavi kolike su rezerve rude u hiljadama tona i koja je njihova vrijednost na tržištu „, upitao je Radović.

Zamjenik predsjednika SDS-a rekao je da treći posao iz ovog domena jeste potpuno netransparentna prodaja potraživanja preduzeća „Birač“ u čijem vlasništvu je i Alumina.

„Ovo preduzeće ostvaruje godišnju dobit od oko 30 miliona KM i ako se uzmu u obzir svi parametri njegova vrijednost bi bila preko 300 miliona KM. U najmanju ruku je čudno da Vlada donese Zaključak da proda svoja potraživanja u ovakvom preduzeću pravdajući se naplatom nominalnog iznosa, povezivanjem staža radnicima i odobrenjem pravobranilaštva. Pravnici smatraju da ne postoji pravni osnov za takav posao i da je zaključak Vlade Republike Srpske nezakonit jer nije u skladu sa zakonom o poreskom postupku i zakonom o obligacionim odnosima. Ovaj pravni posao, kao takav, može u skoroj budućnosti da nanese ogromnu štetu svim stranama koje učestvuju u njemu, a što se može odraziti i na pogoršanje poslovanje samog preduzeća Alumina“, naglasio je Radović.

Potpuno je jasno, poručuje Radović, da je vladajuća koalicija, ne mareći za cijenu, požurila da netransparentno zaključi ove poslove jer se boji gubitka vlasti u oktobru.

„Nijedna Vlada u Evropi bar u ovom periodu se nije odrekla strateških i važnih preduzeća kao što to sada čini Vlada RS na ovakav način. Politika SDS nije da zadužuje građane za milijarde KM niti da prodaje resurse koji mogu da doprinesu da se Republika Srpska privredno razvija i ekonomski jača“, zaključio je Radović.

(Slobodna Bosna)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube