Naslovna Izdvajamo Radović: SNSD peticiju koristi za stranačke ciljeve

Radović: SNSD peticiju koristi za stranačke ciljeve

Organizacija peticije od strane SNSD-a nije ništa drugo nego pokušaj da se potpisi građana iskoriste za njihov politički cilj, a to je da  ponovo nametnu temu kojom bi zamazali oči narodu i skrenuli pažnju sa suštinskih i egzistencijalnih problema, rekao je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On napominje da zahtjev Valentinu Incku za nametanje Zakona o negiranju genocida dolazi od strane SDA, sa kojom je stranka koja je inicirala peticiju, a to je SNSD, u čvrstom koalicionom zagrljaju na nivou BiH.

„Sa druge strane, sama činjenica da je peticija organizovana od strane SNSD-a, a ne od strane institucija Republike Srpske, jasno potvrđuje namjeru da se ovi potpisi koriste u svrhu promocije jedne političke partije i da stvarni cilj nije suspenzija nametnutog zakona jer se to može uraditi samo u Parlamentu BiH“, napominje Radović.

Podsjetio je da  su upravo funkcioneri SNSD-a davali legitimitet nametnutim zakonima u Parlamentu BiH i prihvatali odluke prethodnih visokih predstavnika kao legitimne.

„Postavlja se logično pitanje zašto peticiju nisu organizovali kod objavljivanja Arbitražne odluke za Brčko kojom je Republika Srpska bukvalno presječena na dva dijela“, pita Radović.

On napominje da  je peticija  organizovana pod izgovorom srpskog jedinstva, i to dva dana ranije od sastanka koji je inicirao gospodin Čubrilović kao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

„Cilj je da se opozicija dovede pred svršen čin i da se optuži za tobožnju izdaju ukoliko ne podrži već unaprijed pripremljene zaključke koje su dio scenarija SNSD-a. Ovakvi  zaključci, ali i sa peticijom prikupljeni potpisi, će poslužiti predstavnicima SNSD samo kao sredstvo za zaštitu njihovih ličnih interesa, jer su sudbinu naroda u Republici Srpskoj vezali za svoju političku sudbinu,a to je prije svega ostanak na vlasti i uzurpacija institucija i resursa“, rekao je Radović.

Podsjetio je da je SNSD i ranije bio inicijator vanrednih sjednica Narodne Skupštine sa istim ili veoma sličnim ciljevima.

„Кada je Narodna Skupština donosila niz zaključaka koji se već drugi dan nisu poštovali upravo od onih koji su ih inicirali i donosili, jer su napravili politički dogovor sa stranim ambasadorima i svojim političkim saveznicima iz SDA. To naravno nije bila nikakva izdaja srpskih interesa. Postavlja se pitanje šta je sa tim zaključcima koje je donosila Narodna Skupština“, pita Radović.

On napominje da je potpisan ANP ili Program reformi koji sustinski znači put BiH u NATO savez čime je pogažen zaključak o vojnoj neutralnosti Republike Srpske i to neposredno pred formiranje Savjeta ministara BiH.

„Na taj način je uspostavljena koalicija SNSD-a sa SDA. Zaboravljeni su i bačeni u stranu rezultati referenduma o Danu Republike, strane sudije i dalje sjede u Ustavnom Sudu BiH, nije pokrenut postupak za vraćanje niti jedne nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku,predstavnici SNSD-a i dalje sjede u institucijama BIH, mirni dijalog sa Federacijom BiH uopšte ne postoji, priča o samostalnosti i odvajanju Republike Srpske se koristi samo kao prijetnja i sredstvo za dobijanje neke pozicije na nivou BiH. Dakle, sve je bila improvizacija i to građani Republike Srpske treba da znaju“, navodi Radović.

On kaže da je očigledno da je „srpska reprezentacija“ na čelu sa SNSD-om u Sarajevu doživjela debakl, dok ta ista vlast u Republici Srpskoj bilježi veoma loše rezultate.

„Ukoliko je iskrena namjera da se postigne srpsko jedinstvo, prvi korak bi bio prelazna i stručna vlada bez dominantnog uticaja SNSD-a“, poručio je Radović.

(BN)