Naslovna Izdvajamo Radović: Vlast koja se hvali zaduženjima treba da ode

Radović: Vlast koja se hvali zaduženjima treba da ode

Vlast koja se, umjesto novim investicijama, hvali zaduženjima treba da ode,  poručio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS, komentarišući novo zaduženje Republike Srpske od 300 miliona evra na londonskoj berzi.

Radović je rekao da bi bilo mnogo bolje kada bi se predsjednik SNSD-a  pohvalio nekim novim direktnim stranim ili domaćim investicijama u Srpsku, koje su, kako navodi, svedene na nivo od nekoliko desetina miliona КM.

On upozorava da je nakon ovog zaduženja ukupan dug Republike Srpske dostigao rekordan iznos od oko 6,6 milijardi КM.

„To je oko 60% projektovanog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, čime nas je Vlada Republike Srpske i maksimalno zakonski zadužila“, istakao je Radović.

On napominje da su uslovi otplate novog zaduženja od 300 miliona evra veoma nepovoljni sa izuzetno visokom godišnjom kamatnom stopom od 4,75%.

„Privatna preduzeća u Republici Srpskoj se zadužuju po drastično nižoj kamatnoj stopi od oko 3% godišnje, što dovoljno govori o stanju naših javnih finansija“, naglasio je Radović.

Кaže da je nakon ovog zaduženja ukupan dug Republike Srpske po prvi put premašio ukupan dug Federacije BiH, koji iznosi 6,3 milijarde КM, uprkos tome što FBiH ima daleko više stanovnika.

„Praktično znači da je svaki građanin Srpske dužan oko 5.800 КM, dok je naspram toga svaki građanin FBiH dužan oko 2.600 КM“, pojasnio je Radović.

On kaže da je vlast predvođena SNSD-om potpuno izgubila osjećaj za realnost.

„Vlast koja zaduženje na londonskoj berzi od 300 miliona evra  ili 22% budžetskih prihoda predstavlja kao uspjeh, bez obzira ko je budući povjerilac, a zarad vraćanja drugih obaveza, treba što prije da ode, jer je očito izgubila kompas“, rekao je Radović.

On je poručio da je vrijeme za ekonomski patriotizam i za ekonomske reforme, a ne za zamazivanje očiju građana podizanjem političkih tenzija.

„Standard građana je veoma nizak, jer je vlast na čelu sa SNSD-om kredite trošila na skupe zgrade i softvere, luksuzne automobile, avione, helikoptere, a ne za rast plata, penzija i rješavanje problema boračkih i drugih kategorija“, istakao je Radović.

(BN)