Naslovna Najnovije Ranjen vrhovni komandant ruske vojske?

Ranjen vrhovni komandant ruske vojske?

0

Na ovogodišnjoj povorci povodom Dana pobjede u Rusiji možda je najznačajnije odsustvo vođe zajedničkog štaba vojske, armijskog generala Valerija Gerasimova.

Ovogodišnja parada bila je prva na kojoj se nije pojavio najviši general ruske vojske, uz predsjednika Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua, treći čovjek koji drži ključeve ruskog nuklearnog arsenala.

Šojgu je, za razliku od Gerasimova, bio dio povorke u ponedjeljak.

Kremlj nije rekao ni riječ o odsustvu člana generalštaba, niti je objasnio razloge njegovog odsustva sa proslave. Prema zapadnim izvorima, Gerasimov je krajem aprila lično otputovao u Ukrajinu, gdje je na komandnom mjestu kod Izjuma trebalo da lično preuzme operativno-taktičku komandu nad snagama u ruskoj ofanzivi na Donbas iz pravca Izjuma.

Ranjen u Ukrajini?

Ukrajinski izvori su 1. maja izvjestili da je Gerasimov ranjen u napadu na komandno mjesto u blizini Izjuma, navodno zadobio rane od gelera u butinu.
Ovu vijest prenio je i ruski nezavisni portal Angentstvo, koji je tvrdio da je Gerasimovu uklonjen komad gelera i da je general transportnim helikopterom Mi-8 prvo u Belgorod prevezen u stabilnom stanju, a zatim se ukrcao na transportni avion Tu-154 Ministarstva odbrane. Od tada mu se gubi svaki trag, ali neki izvori navode da su ga svedoci videli kako je sam, bez pomoći, ušao u avion i da je izgledao zdravo.
„Da li je imao drugi posao? Da li se oporavlja od rane? Da li je isječen iz slike?“, napisao je na Tviteru bivši komandant američkih snaga u Evropi general Ben Hodžis.
U govoru povodom Dana pobjede i vojne parade na centralnom trgu u Moskvi u ponedjeljak, ruski predsjednik Vladimir Putin odao je poštu ruskim oružanim snagama u ukrajinskom Donbasu, rekavši da se tamo brani otadžbina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: