Naslovna BIH Rankićev sin vozio službeni automobil sa treptačima?

Rankićev sin vozio službeni automobil sa treptačima?

0

Sin potpredsjednika NSRS Petka Rankića vozi službeni automobil sa uključenim treptačima na autoputu. Sve je to snimio i objavio na Instagramu.

Rankić, za ATV, kaže da je službeni automobil vozio on, a da je njegov sin samo snimao. Ipak, iz priloženog video snimka ipak se vidi  da je nastao iz perspektive vozača. Na pitanje otkud mu treptači na vozilu, potpredsjednik NSRS za ATV kaže da je funkcioner i da ima pravo na to.

„Ja sam vozio tu škodu, sin je snimao malo. Išli smo u Banjaluku malo da vidi kako i šta. Moj sin nije vozio to auto. I mi imamo pravo na pratnju kad idemo negdje poslovno. Imamo pravo na to, ali ja to ne koristim. Ako treba neka skinu nije problem. I nisu kineski nego su njemački“, rekao je Petko Rankić, potpredsjednik NSRS.

MUP Republike Srpske upoznat je o neovlašćenom korišćenju skupštinskog automobila, potvrđeno je za ATV.

Nenad Stevandić kaže da se čeka postupak protiv svog zamjenika. Očigledno je da pojedini poslanici i skupštinski funkcioneri ne znaju pravila o korištenju službenih vozila. Još jednom im je sve pojasnio generalni sekretar parlamenta.

„Službneo motorno vozilo se koristi za redovne potrebe rada Narodne skupštine. Naravno da mi ne možemo ograničiti aktivnosti. I poslanici i funkcioneri Narodne skupštine imaju svoje aktivnosti u izbornim jedinicama, mi sad jendnostavno ne možemo to ograničiti i imati precizno“, rekao je Boran Bosančić, generalni sekretar NSRS.

„Nije jasno precizirano, ali podrazumjeva se da pravo putovanja u tim vozilima imaju ona lica koja duže ta motorna vozila, odnosno koja obavljaju te redovne aktivnosti. Da li oni imjau suvozača ili nekgo u pratnji to nije detaljno regulisano“, dodaje Bosančić.

U MUP-a objašnjavaju ko tzv treptače uopšte može da koristi. A to su vozila predsjednika i potpredsjednika  Republike Srpske, predsjednika Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Tačnije mogu ih koristiti isključivo uz policijsku pratnju. Iz MUP-a, za ATV kažu da su u prethodnom periodu upućivali dopis Narodnoj skupštini i svim ministarstvima u Vladi Republike Srpske, kako bi upoznali sve zaposlene koji koriste službena vozila, da ih upozore da uklone navedene uređaje, ukoliko su ugrađeni na vozilima.

„Kada je u pitanju korišćenje motornih vozila od strane lica koja nemaju pravo na korišćenje istih (npr. vozila republičke institucije i sl.), postupak za utvrđivanje odgovornosti za neovlašćeno korišćenje vozila provodi nadležna institucija u čijem je vlasništvu vozilo“, saopšteno je iz MUP-a.

Ovih dana došlo je do sukoba između Rankića i predsjednika Paralmenta Srpske Nenada Stevandića. Nezvanično, jedan od razloga upravo je upotreba treptača na vozilu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube