Naslovna Republika Srpska Raspakivanje Dejtona i disolucija zamka za Srpsku

Raspakivanje Dejtona i disolucija zamka za Srpsku

– Baš nas briga, s kim će Dodik razgovarati ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora a to je inicijativa za raspakivanje Dejtona što je za nas nedopustivo – istakao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

On kaaže da je problem što je Dodik svojom izjavom poručio da je „Dejton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za BiH, tražeći od Erdogana da se u tu temu uključi i posreduje“.

„Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD-om nemamo nikavih dodirnih tački jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike Srpske“, poručio je Šarović.

On je kazao da je naivno vjerovanje da postoje danas unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i koji bi Republici Srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru isto ili više autonomnosti i nadležmnosti nego što to danas imamo.

„Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu. Ideja mirne disolucije je tačka razlaza naših politika jer mi u SDS smatramo da je to najoposanija zamka za nespremnu Republiku Srpsku i mi kao stranka ćemo se odlučno suprostaviti svakoj takvoj inicijativi“, zaključio je Šarović.

(BN)