Naslovna Region Raste tržište falsifikovanih PCR testova na Balkanu: Prodaju ih i u kafanama

Raste tržište falsifikovanih PCR testova na Balkanu: Prodaju ih i u kafanama

0

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) u posljednjih godinu i po dana u Srbiji, u dva odvojena postupka, procesuiralo je 12 osoba – pripadnika kriminalnih grupa koje su izrađivale lažne PCR testove, podaci su TOK-a.

Šest pripadnika organizovane kriminalne grupe uhapšeno je 16. avgusta 2020. godine i kod njih je nađeno 16 falsifikovanih PCR testova. Svi oni su pravosnažno osuđeni. Drugih šest osoba privedeno je u aprilu prošle godine, a epilog ovog hapšenja je pet pravosnažnih presuda zbog falsifikovanja i prodaje lažnih PCR testova.

Kazne za ovo djelo se, prema zakonu, kreću u rasponu od tri mjeseca do osam godina zatvora u zavisnosti od toga da li je riječ o organizatoru ili saradniku.

Od početka pandemije, sa ograničavanjem kretanja ljudi i uslovljavanjem ulazaka u veliki broj država uz negativni PCR test, sve je više zloupotreba ovog dokumenta i lažnih negativnih testova koji se prodaju i na internetu. U Srbiji zabilježeno je nekoliko policijskih akcija hapšenja osoba koje su krivotvorile ovaj dokument.

Prema podacima policije, tržište prodaje falsifikovanih PCR testova na internetu u Srbiji raste. Otkriveni su i slučajevi da su trgovci ovim lažnim dokumentima čak falsifikovali i adrese državnih institucija. Naime, adresa sa koje oni šalju test svojim klijentima na prvi pogled slična je originalnoj. Razlika je samo u crtici.

Lažna adresa koju su falsifikatori napravili za potrebe prevare glasi [email protected], dok je zvanična [email protected] .

Falsifikatori od klijenata traže lične podatke i mejl adresu na koju bi poslali test, kao i datum za kada je dokument potreban.

Nakon dokaza o uplaćenih oko 30 evra, falsifikatori klijentu šalju lažni nalaz. Lažna potvrda je na prvi pogled identična onoj koja se dobija od Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut” i na kojoj se takođe nalazi kod za skeniranje. Ali, na falsifikatu ovaj kod vodi na lažnu stranicu RFZO koja obavještava da je riječ navodno o validnom testu. Jedini originalni PCR testovi dobijaju se u državnim ustanovama koje su akreditovane za tu namjenu.

Lažni PCR testovi postali su “popularni” ne samo u Srbiji već i na cijelom Balkanu, ali i u svijetu.

Granična policija Bosne i Hercegovine saopštila je da je od septembra 2020. do 31. marta 2021. tokom obavljanja provjera otkrila više od 80 lažnih testova. Najviše falsifikata našli su kod državljana Turske, Kine, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Slovenije. Makedonska policija je za samo nekoliko mjeseci ove godine otkrila oko 50 lažnih PCR testova na graničnim prelazima prema Bugarskoj i Srbiji.

Tri državljana Srbije uhapšena su prije nedjelju dana na graničnom prelazu Tabanovce zbog sumnje da posjeduju falsifikovane PCR testove na virus korona, saopštila je policija Sjeverne Makedonije. Srpski državljani S. U. (50), S. Š. (55) i M. J. (35) privedeni su na prelazu Tabanovce između Srbije i Sjeverne Makedonije i predati su policiji u Kumanovu.

Za ulazak u Sjevernu Makedoniju, kao i za izlazak iz te zemlje, neophodan je sertifikat o vakcinaciji, PCR ili brzi test na virus korona ili potvrda o nedavno preležanoj bolesti kovid-19.

Kosovska policija zabilježila je 17. septembra na prelazu Brnjak pokušaj prelaska dvojice muškaraca koji su falsifikovane testove nabavili u kafani.

Policija je tokom redovne kontrole dokumenata na ovom prelazu, zatražila negativne nalaze PCR testova od dvojice muškaraca. Putnici su ih priložili, a policija je odmah posumnjala da su dokumenti falsifikovani. Njih dvojica su potom, tokom ispitivanja priznali da su lažne kovid testove nabavili u kafani u Novom Pazaru, prenosi Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: