Naslovna Najnovije RAT ROBOTA? Stiže tenk ubica koji nema posade! Kompijuter sam bira metu...

RAT ROBOTA? Stiže tenk ubica koji nema posade! Kompijuter sam bira metu (VIDEO)

0

Izraelsko ministarstvo odbrane je u aprilu ove godine testiralo novo lasersko oružje Iron Beam, a sada sliejdi testiranje robotskog borbenog vozila bez posade koje se razvija u saradnji nekoliko izraelskih kompanija.

Riječ je o borbenom vozilu Medium Robotic Combat Vehicle (M-RCV), koje sadrži „visoko autonomno rješenje za izvođenje misija izviđanja i kontroliranu smrtonosnost u svim terenskim uvjetima. Ono radi danju i noću u svim vremenskim scenarijima te demonstrira svoju operativnu efikasnost, jednostavnost i minimalnu intervenciju operatera“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ovo vozilo je prvobitno predstavljeno na sajmu Eurosatory održanom u Parizu te ga čine najmodernije i vrhunske tehnologije. Posjeduje lanser protivtenkovskih projektila i sistem za transport te prijem dronova. Može se pohvaliti mogućnošću transporta teškog tereta, a posjeduje i napredne manevarske sposobnosti.

U razvoju nvoog robotskog vozila sarađivalo je nekoliko kompanija, robotsku platformu je osigurala firma BL Advanced Ground Support Systems, a kupolu topa kalibra 30 mm je dizajnirala Uprava za tenkove i oklopna vozila ministarstva.

Aktivni sistem odbrane razvila je kompanija Elbit Systems, a lanser protivtenkovskih projektila kompanija Israel Aerospace Industries.

Ministarstvo je objavilo i demonstracijski video robotskog vozila koje se kreće različitim terenima, koristi svoj mitraljez, lansira dronove i slično.

Izrael je već ranije koristio poluautonomne robote, a posebno na granici Gaze. U junu 2021. godine je korišten novi poluautonomni robot opremljen mitraljezima kalibra 7,62 koji mogu raditi „24 sata dnevno, sedam dana u sedmici“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube