Naslovna Politika „Ratni dezerter i švercer, izdajnik srpskog naroda“ Borenović o Dodikovoj izjavi i...

„Ratni dezerter i švercer, izdajnik srpskog naroda“ Borenović o Dodikovoj izjavi i 9. januaru

Na jedinom održanom, od desetina obećanih referenduma, 99,79 odsto građana je jasno reklo da je Dan Republike Srpske 9. januar. Nije prošlo ni pet godina, Milorad Dodik planira da taj praznik ukine i da poništi odluku naroda, poručio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Dodikova ideja da Dan Republike “premjesti” na drugi datum, kako ocjenjuje Borenović, predstavlja “čin najgoreg izdajnika svog naroda i najvećeg podanika interesa drugih”.

Borenović kaže da se  istorijske činjenice ne mogu mijenjati kako kome padne na pamet.

– Tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je baš 9. januara 1992. godine, prije početka rata u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. To je nepromjenjiva istorijska činjenica i nije na Dodiku ili bilo kome da danas brutalno i sramno mijenja istoriju – rekao je Borenović.

Dodao je da je 15. februar bitan datum, koji poštuje svaki Srbin, jer se tada obilježava i početak Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava, ali da taj datum nema nikakve veze sa nastankom Republike Srpske.

– Jadno je što skoro trideset godina kasnije, ratni dezerter i švercer pokušava da ospori dan nastajanja naše Republike, izda narod, unizi tadašnje političko rukovodstvo koje je u burnim vremenima imalo smjelosti da proglasi Republiku Srpsku, ali najviše sve one koji su potom dali živote za stvaranje Republike. Ovo je najsramniji prijedlog u istoriji Srpske – ističe Borenović.