Naslovna Najnovije RAZLOG PANDEMIJA: SNSD blokira Banjaluku do 1. aprila

RAZLOG PANDEMIJA: SNSD blokira Banjaluku do 1. aprila

Ukoliko bude otkazana sjednica Skupštine grada, kakvu mogućnost je najavio predsjednik Skupštine Mladen Ilić, Banjaluka od prvog aprila neće moći funkcionisati.

Bez budžeta Grad neće moći isplaćivati socijalnu pomoć, izmirivati kreditne obaveze, graditi vodovode i mostove, niti isplaćivati plate zaposlenih u Gradskoj upravi i ustanovama – poručio je savjetnik gradonačelnika za ekonomska pitanja, Bojan Kresojević.

Dodaje da je Grad Banjaluka u režimu privremenog finansiranja u prvom kvartalu 2021. godine.

– Pošto je privremeno finansiranje nastupilo po sili zakona, a ne odlukom Skupštine grada, privremeno finansiranje može da traje samo tri mjeseca, a ne šest mjeseci, što je definisano Zakonom o budžetskom sistemu – kaže Kresojević.

Smatra da je epidemiološka situacija vrlo ozbiljna, ali da život ne smije da stane.

– Međutim, neusvajanje budžeta bi pored svega ostalog onemogućilo pomoć privredi, kada je ona najpotrebnija, kroz subvencije – za hotelijere i ugostitelje predviđenih 200.000 KM, kao i za prevoznike kojima je pomoć predviđena u istom iznosu – rekao je on.

Predlaže da se sjednica održi u dvorani Borik, gdje se može obezbijediti fizička distanca, to bi značilo 35 ljudi na skoro 1.000 kvadrata.

-Usvajanjem budžeta Banjaluka bi dobila nove vrtiće, početak izgradnje velikog gradskog parka, novo dajak pristanište i vodovod vrijedan 13 miliona maraka.

Ukoliko budžet ne bude usvojen, stiču se uslovi za raspuštanje Skupštine grada zbog neizvršavanja zakonskih obaveza teških 150 miliona KM narodnog novca – zaključio je Kresojević.

 

Srpska Info