Naslovna Republika Srpska Za sedam dana 212.000 KM kazni zbog nepoštovanja mjera

Za sedam dana 212.000 KM kazni zbog nepoštovanja mjera

BANJALUKA – Republički inspektori su u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave protekle sedmice izvršili 5.515 inspekcijskih kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, gdje su u 141 slučaju subjekti zatečeni u prekršaju, te su im zrečene kazne u iznosu od 212.200 KM, dok je za 12 objekta izrečena mjera privremene zabrane rada.

Posmatrano po regijama, od ukupnog broja neurednih kontrola najveći broj prekršaja, 44 evidentiranihj je na regiji Banja Luke.

Na područje regije Doboj zabilježeno je 37 neurednih kontrola, na regiji Prijedora 24 kontrole, na regiji Bijeljine 17, regiji Istočnog Sarajeva 14 i regiji Trebinja pet neurednih kontrola.

Analizirajući podatke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske o licima pozitivnim na virus korona prema njihovim prebivalištima, i podatke o neurednim inspekcijskim kontrolama, očigledno je da sredine u kojima je evidentirano veće kršenje mjera bilježe i povećanje broja zaraženih.

„Na osnovu ovih činjenica, jasno je da nam trenuti razvoj epidemiološke situacije ne ostavlja prostora za opuštanje i zanemarivanje mjera, već upravo suprotno“, navodi se u saopštenju Inspektorata RS.

U skladu sa novim mjerama koje je donio Štab za vanredne situacije RS zabranjen je i ograničen rad određenih vrsta objekata, ali nadležni inspektori i dalje ostaju usmjereni na pojačanu kontrolu onih objekata kojima je dozvoljen rad.

„Razumijemo da je poslovnim subjektima poslovanje otežano, da su u finansijskom smislu u zaista izazovnoj situaciji, ali naša realnost nam ne dozvoljava da se drugačije ponašamo“, saopšteno je iz Inspektorata

Kako se dodaje, apeluje se na građane da ostanu dosljedni u poštovanju mjera, da na ličnom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju, da koriste ličnu zaštitinu opremu i poštuju potrebnu fizičku distancu.

„Navedene mjere predstavljaju minimalan i zanemariv napora za svakog pojedinca, a mogu dati veliki doprinos stabilizaciji cjelokupne situacije“, zaključuje se u saopštenju.

 

(N.N)