Naslovna Crna Hronika Razrađenom šemom uzimali 150.000 evra po šleperu! OVO SU SAUČESNICI VELJE NEVOLJE...

Razrađenom šemom uzimali 150.000 evra po šleperu! OVO SU SAUČESNICI VELJE NEVOLJE KOJI SU SE NELEGALNO OBOGATILI

Bivši direktor Uprave carina Miloš Tomić priveden je na informativni razgovor u SBPOK zbog sumnji da je učestvovao u višemilionskim malverzacijama. Sumnjiči se i da je sarađivao sa Veljkom Belivukom, poznatijim kao Velja Nevolja.

Pripadnici MUP-a pokrenuli su jutros akciju hapšenja visokih funkcionera koji su uključeni u milionske malverzacije u Upravi carina. Uhapšen je bivši direktor Uprava carina Miloš Tomić.

Policija već izvjesno vrijeme, po nalogu tužilaštva, vrši predistragu o milionskim malverzacijama u Upravi carina.

Posebno je interesantna činjenica da postoje indicije da je u tome učestvovala, preko važnih sportskih funkcionera, čak i kriminalna grupa Veljka Belivuka, a posredstvom njega i grupa Dejana Stojanovića Keke.

Prema nezvaničnim saznanjima, najmanje 60 miliona evra profitirala je ova grupa, piše Mondo.

Sumnja se da je grupa napravila “paralelnu carinu” i tako omogućavala tovarima da ulaze u Srbiju, a da ih niko ne kontroliše. Šta je bilo u kamionima, ostaje da se utvrdi u istrazi.

To se radilo tako što, na primjer, firma iz Turske pravi papire za prodaju cigareta sa nekom firmom iz Evropske unije. Te cigarete dolaze u Srbiju u kontejnerima na kamionima, istovaraju se u skladište riječne carinarnice, a onda se po reeksportu tovare na brodove za inostrane kupce.

Međutim, caka je u tome što, kada se roba istovari, kupac iz EU odjednom odustaje od kupovine cigareta i one ostaju u carinskom skladištu i čekaju kamion za povratak prodavcu iz Turske. Oni potom dovoze identičan kontejner, sprejom ispisuju iste brojeve kontejnera i onda ga pune bilo kojom drugom robom iste težine (starim papirom, na primjer).

Onda za one kontejnere sa cigaretama, koji se nalaze u skladištu, prave druge papire za drugu vrstu robe, na primjer garderobu, pa se ti kontejneri kao navodne majice šalju u EU.

Zarada po kontejneru je iznosila 150.000 evra, a takvih je bilo u prosjeku četiri nedeljno.

Grupa ljudi stvorila je praktično paralelnu carinu koju su oni sami kontrolisali. Omogućili su da puni kamioni i kontejneri nesmetano ulaze u Srbiju, a da niko ne smije da postavi pitanje šta je u njima. Operativne informacije, koje se i dalje prikupljaju, ukazuju na to da su u kriminal koji je državi nanio štetu u desetinama miliona evra bili umiješani Kokeza, ali i nedavno uhapšeni Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, kao i Aleksandar Nešović Baja, inače jedan od najbližih saradnika grupe Dejana Stojanovića Keke, navodi izvor portala Mondo.

Prema saznanjima beogradskih medija, mimo papira granicu je navodno nelegalno prolazilo na milione litara nafte za šta je takođe bio zadužen jedan visoki funkcioner Carine koji je od tog posla mjesečno sakupljao od 95.000 do 120.000 evra koje je nosio državnim funkcionerima koji su se nalazili na vrhu ovog lanca.

U Upravi carina je poslednje vrijeme došlo do velikih kadrovskih promjena. Smijenjen je direktor Miloš Tomić koji je jutros priveden. Na njegovo mjesto je došao Branko Radujko. Otkaz je prije nekoliko dana dobio i Nemanja Manjak, nekadašnji šef Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja UC, a kasnije savjetnik u tom odeljenju.