27.7 C
Banja Luka

Rekli „zbogom“ ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Njemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamjenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

Odobrenje je korak prema konačnom planu zajedničke nabavke od njemačko-francuskog proizvođača KNDS koja se očekuje do kraja godine.

„Vlada je odobrila pridruživanje zajedničkoj kupovini tenkova Leopard koji će potom zamjeniti sovjetsku opremu iz naših skladišta“, rekao je Fijala.

Zajednička nabavka pomoći će u spuštanju konačne cijene i omogućiti učestvovanje češke industrije, rekao je Fijala.

NATO članica Češka već je primila 15 starijih tenkova Leopard 2A4 od Njemačke, u zamjenu za one koje je Prag dao Kijevu.

Češka vlada pristala je i na njemačku ponudu da primi još 15 bez naknade, a kupi još 15. Time će Češka ukupno imati 122 Leoparda različitih modela.

Cijena novih 77 tenkova 2A8 do 2030. bi mogla da dostigne 2.29 milijardi dolara, objavilo je ministarstvo. Država je prvobitno bila zainteresovana za kupovinu njih 61, uz opciju za još 16.

Novi tenkovi, uz već dogovorenu kupovinu oklopnjaka CV-90, omogućiće Češkoj formiranje motorizirane brigade, prenosi „b92„.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here