23.7 C
Banja Luka

Republika Srpska duplo zaduženija od Federacije BiH, vlast nema rješenje!

Republika Srpska u prethodnom periodu zaduživala se na sve načine. Od zaduživanja na Londonskoj i Bečkoj berzi emisijom obveznica, trezorskih zapisa pa do kredita svjetske banke.

Tako se Srpska i juče zadužila i to za novih 30 miliona maraka. Vlada Srpske usavršila se u traženju zajma, kako ćemo dugove vraćati, e u tome su još neuki.

Nova emisija obveznica, novo zaduženje za Republiku Srpsku, a na teret građanima. Dodatnih 30 miliona maraka, sa kamatnom stopom od čak pet odsto, a rok dospijeća je pet godina.

Time se Srpska duplo više zadužila na berzi, iako Federaciija BiH ima duplo više stanovnika, pokazuje analiza portala Bloomberg.

Pa se tako Republika Srpska u ovoj godini do sada na berzi zadužila za 355,62 miliona maraka, dok je Federacija na isti način prikupila 179,86 miliona.

Vlada Srpske imala je, kako kaže ekonomista Milenko Stanić,  priliku da se zaduži po niskim kamatnim stopama od jedan odsto, ali umjesto toga građanima na naplatu dolazi pet odsto kamate.

„Republika Srpska se već u ovom trenutku zadužuje po cijeni od pet odsto, cijene obveznica na pet i sedam godina. To je dakle zelenaška kamatna stopa i niko u ovom trenutku ne postavlja pitanje kako platiti, kako vratiti i osnpvice i tako visoku cijenu kredita. Kada se jedna država zadužuje po kamatnim stopama ećim od pet posto, to samo po sebi dovoljno govori da se nalazimo u velikom problemu. O tom problemu vidim da vlasti ne razmišljaju, niko ne govori, ali očigledno da se moramo pripremati pored stagnacije privredne aktivnosti na problem kako vraćati dug“, kaže Stanić.

U opoziciji upozoravaju da je ekonomska politika Srpske u sunovratu. Vladajući, kako kažu, nemaju adekvatan ekonomski plan, nego se samo zadužuju i to duplo više u odnosu na Federaciju. Nova zaduženja, ističu, otplaćivaće i oni tek rođeni.

„To je ustvari možda i najbolji pokazatelj koliko je katastrofalno stanje ekonomsko u Republici Srpskoj, da se vladajuća oligarhija zadužuje po duplo većim iznosima nego Federacija Bosne i Hercegovine što znači konkretno da su i naši građani po glavi stanovnika četiri puta više zaduženi u ovoj godini samo na berzama po raznoraznim osnovama.

Što pokazuje da vladajuća koalicija apsolutno nema odgovor na trenutno ekonomsko socijalno stanje u Republici Srpskoj, nego samo bezočno zadužuje građane Republiike Srpske, i one koji su novorođeni i one koji idu u neku svoju dostojnu penziju“, ističe predsjednik PDP-aBranislav Borenović.

Preko milijardu maraka duga sledeće godine dospijeva na naplatu Republici Srpskoj. Od toga 400 miliona po osnovu emisije obveznica na Bečkoj berzi, koja je netransparentno izvršena u Vladi Srpske, a ukupan dug krajem prošle godine iznosio je 6,16 milijardi marka.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here