18.7 C
Banja Luka

“OPASNO SMO BLIZU DA SE UMEŠAMO” Dramatična najava Vašingtona

SAD i NATO su opasno blizu toga da se uključe u rusko-ukrajinski sukob, izjavio je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu nacionalne bezbednosti SAD.

– Trenutno su rizici veoma visoki… To je nesumnjivo – rekao je u intervjuu za CNN.

Ranije je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio da je snabdevanje Kijeva, višecevnim bacačima raketa većeg dometa sa Zapada najbrži način za eskalaciju sukoba u Ukrajini. On je savetovao američke vlasti i NATO da razmisle pre slanja oružja Kijevu. Prema njegovim rečima, nakon tog koraka Zapada, sukob može preći u fazu svetskog rata, što će imati nepovratne posledice.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov prethodno je istakao da nastavljajući sa isporukama oružja Kijevu, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici dramatično su se približili crvenoj liniji.

SAD su u sredu objavile novi paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 1,1 milijardu dolara. Ona, između ostalog, uključuje 18 višecevnih bacača raketa “Himars“. Na taj način je, računajući i trenutnu tranšu, ukupan obim američke vojne pomoći Ukrajini za vreme predsedavanja Džozifa Bajdena dostigao skoro 17 milijardi dolara.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here