22.7 C
Banja Luka

Republika Srpska uvodi novi obračun struje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS izjavio je da će u Republici Srpskoj ostati postojeće cijene električne energije.

Višković je objasnio kako bi trebao izgledati novi obračun, nakon što je Ustavni sud RS proglasio neustavnom odluku Regulatorne komisije za energetiku RS iz decembra 2022.

Tom odlukom su za domaćinstva postojala tri praga i tri cijene struje: Do 500 kilovata, od 501. do 1.500 kilovat časova potrošnje i treća grupa je bila preko 1.500 kilovata.

Višković kaže da se uvode zone, nešto slično kao u Srbiji.

„Sada ćemo u razgovoru sa Ustavnim sudom i regulatorom prilagoditi to tim terminima plavi, zeleni i crveni potrošač i na osnovu toga zadržati postojeće cijene. Zato niko neće moći tužbom bilo šta da ostvari.

Zadržaćemo postojeće cijene, a da ispoštujemo odluku Ustavnog suda. Bila je greška u jednoj tarifnoj grupi imati tri podgrupe i to je bila diskriminacija. To ćemo sada iskorigovati“, najavio je Višković.

Ko će odgovarati za neustavno naplaćivanje struje građanima u Srpskoj, upitala je opozicija i ukazala na niz zloupotreba u energetskom sektoru.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here