Naslovna Izdvajamo REUTERS TVRDI: IRAN PRODAO RUSIJI 400 BALISTIČKIH RAKETA FATEH -110 I ZULFIKAR

REUTERS TVRDI: IRAN PRODAO RUSIJI 400 BALISTIČKIH RAKETA FATEH -110 I ZULFIKAR

0
Reuters je objavio tekst o tome kako je Iran poslao Rusiji na stotine balističkih raketa. Ova informacija zasnovana je na tvrdnji dva iranska izvora.

U tekstu koji je objavljen 21. februara 2024. Reuters je naveo da je Islamska Republika Iran isporučila Rusiji veliki broj balističkih raketa sa čime je produbljena vojna saradnja dve zemlje.

Reuters je naveo da mu je ova informacija potvrđena iz čak šet izvora, koji su svi neimenovani.

Kako se navodi, radi se o 400 taktičkih balističkih raketa različitih tipova u verziji zemlja-zemlja. Kako se navodi većinom se radi o taktičkim balističkim raketama kratkog dometa Fateh -110 i Zulfikar koji mogu da pogode ciljeve na daljinama između 300 i 700 km (186 i 435 milja).

Reuters se obratio za informaciju Iranskom ministarstvu odbrane i Revolucionarnoj gardi -Pasdaranima koji su inače nadležni za iranski raketni program, ali su oni to odbili da komentarišu.

Takođe na ove tvrdnje nije odgovorilo ni Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Isporuke su navodno počele krajem januara tekuće 2024. posle finalizacije dogovora iranskih i ruskih visokih vojnih zvaničnika. Neimenovani izvor koji se plaši za svoju bezbednost i koji je zamolio je da ne bude imenovan tvrdi da su put Rusije iz Irana otišle četiri pošiljke i to u januaru mesecu, kao i da će ih biti još u nedeljama koje dolaze, što znači da će projektili put Rusije otići i u februaru, ali i u martu mesecu.

Prebacivanje se vrši brodovima preko Kaspijskog mora, ali i transportnim avionima An-124 Ruslan.Iako su sankcije na oružje Iranu skinute prema ostatku sveta Evropska unija i SAD i dalje su zadržale sankcije a posebno na meti je iranski raketni i nuklearni program.

Taktička balistička raketa Fateh 110

Taktička balistička raketa FATEH 110 dometa 300 km. Ova taktička balistička raketa ima dužinu 8,86 m, prečnik 0,61 m, maksimalna težina 3.450 kg, domet 300 km, bojeva glava težine 500 kg. Sistem vođenja inercijalnii elektro-optički. Maksimalna brzina 3 maha. Odstupanje od cilja 10 m.

Taktička balistička raketa Zulfikar

Taktička balistička raketa Zulfikar u odnosu na raketu Iskander M ima maksimalni domet 700 km . Raketa je dužine 10,3 m, prečnik 0,68 m. Raketa ima maksimalnu težinu 4620 kg, maksimalnu brzinu 5 maha. Balistička raketa Zulfikar ima bojevu glavu težine 579 kilograma. Maksimalno odstupanje od cilja 10 m.

Inače obe taktičke balističke rakete se nalaze na mobilnim lanserima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: