30.7 C
Banja Luka

Rezultati vladavine SNSD-a: Odluke donosi jedan čovjek, institucije obesmišljene

„Može se reći da smo u tom demokratskom procesu i sazrijevanju napravili nekoliko koraka unazad. Kada govorim o tom prostoru nedostatka pluralizma, jasno se to vidi kroz suvereno vladanje jedne političke opcije kroz decenije. Pritom, govorim o tome da sve odluke donosi jedan čovjek, pri čemu su institucije gotovo obesmišljene“, poručuje politički analitičar Tanja Topić.

SNSD ulazi u političku igru 1996. godine kada je udaren prvi pečat prilikom osnivanja Stranke nezavisnih socijaldemokrata. Do 2002. godine Stranka je prerasla u Savez nezavisnih socijaldemokrata, a njen prvi i jedini predsjednik bio je Milorad Dodik. U januaru 1998. godine, Dodik postaje i predsjednik Vlade Srpske po prvi put. Ta Vlada nije bilo dugog vijeka i trajala je do januara 2001. godine.

Ali, 2006. godina je bila presudna, kako za SNSD tako i za Republiku Srpsku. Glavnu ulogu odigrao je Dragan Čavić dajući Miloradu Dodiku mandat za sastav Vlade Srpske, po drugi put. Za Dodikove najbliže saradnike, od tog momenta, kroz sedamnaestogodišnju vladavinu SNSD,  odnosno „vladu kontinuiteta“, počinje, kako kažu, procvat Republike Srpske.

„Kada uzmemo u obzir samo nadležnosti i borbu za nadležnosti Republike Srpske smatram da je to bio period stabilizacije, snage i jačanja Republike Srpske. Smatram da su sada stvoreni uslovi, u ustavnopravnom smislu, ustavne pozicije Srpske u okviru BiH, da je ona do te mjere stabilizovana da se teško sada može narušiti ustavna pozicija Republike Srpske“, kaže Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izgubljena je skoro jedna trećina stanovništva i to je najveći poraz Republike Srpske i onih koji rukovode njenim institucijama, saglasni su u opoziciji. Ukupan dug Republike Srpske nikad nije bio veći, a investitori nas zaobilaze u širokom luku.

„Pkašeći narod od toga da će da bude gore, ako neko drugi dođe. Predstavljaju se da su oni jedini branioci Republike Srpske… Prijetnja uvijek dolazi od nekog drugog naroda, drugog entiteta u BiH. I eto tako stvorili su ambijent u kome vladaju već četiri pet mandata“, poručuje Mirko Šarović, bivši predsjednik Republike Srpske.

„Jedino kako možemo vratiti povjerenje u institucije jeste da prestanemo da gradimo kult ličnosti. Moramo graditi kult institucija u kojima će zakoni jednako vrijediti za sve, u kojima će se poštovati pravila, standardi i procedure koji treba da vrijede zaista jednako za sve“, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Milorad Dodik je prilikom svog prvog obraćanja 2006. godine rekao da će okosnica njegove političke karijere biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, revizija privatizacije, te vladavina prava koja bi postavila temelje demokratskoj Republici Srpskoj. Od svega toga, do danas, saglasni su kritičari njegove vlasti, nije bilo ništa.

„Može se reći da smo u tom demokratskom procesu i sazrijevanju napravili nekoliko koraka unazad. Kada govorim o tom prostoru nedostatka pluralizma, jasno se to vidi kroz suvereno vladanje jedne političke opcije kroz decenije. Pritom, govorim o tome da sve odluke donosi jedan čovjek, pri čemu su institucije gotovo obesmišljene“, poručuje politički analitičar Tanja Topić.

„Mogu reći da Savez nezavisnih socijal – demokrata nije potpuno ili skoro nikako ispunio očekivanja naroda.  Odliv stanovništva je ogroman, zaduživanja su konstantna, ovo društvo je u propadanju. Ja se bojim da ovog naroda, fizički, kroz 20 – 30 godina neće biti“, poručuje novinar Erduan Katana.

Uz tri godine prvog premijerskog mandata Milorada Dodika i 17 godina „vlade kontinuiteta“, SNSD sa svojim koalicionim partnerima suvereno vlada Republikom Srpskom već pune dvije decenije. Taj period je, uz brojne političke i ekonomske krize, kako zaključuju naši sagovornici, obilježen i izbornim manipulacijama, zahvaljujući kojima se u značajnoj mjeri održala atuelna vlast u Srpskoj dvije decenije.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here