34.7 C
Banja Luka

RITE Gacko nabavlja vozila u vrijednosti 100.000 KM

Što skuplji automobil, što jači, što udobniji i sa svom mogućom dodatnom opremom, jednostavan je kriterij izbora pojedinih hercegovačkih direktora.

Kada čovjek pogleda vozni park pojedinih direktora, učini mu se da pri njihovom izboru postoji samo jedan prilično jednostavan kriterij – što skuplji automobil, što jači, što udobniji i sa svom mogućom dodatnom opremom.

Kupovina „Škoda“ na tenderima izuzetno je popularna. Čitavoj lepezi rukovodilaca koji u tenderskim dokumentacijama ništa nisu prepuštali slučaju priključio se i vršilac dužnosti direktora Rudnika i Termoelekrane Gacko Miodrag Šešlija. Dvije „Oktavije Limo 2.0 TDI“, jačine 115 konjskih snaga, spreman je da plati do 100.000 KM bez uračunatog PDV-a.

U dijelu „oprema vozila“ zaduženi za javne nabavke u RiTE Gacko samo su prepisali upravo ono što „Škoda“ navodi kod svojih modela.

 

 

Traženo je da dužina vozila bude minimalno 4.600 milimetara („Škoda Oktavija“ dugačka je 4.689), minimalna tražena širina je 1.800 milimetara („Škoda Oktavija“ – 1.829). V.d. direktora tražio je da međuosovinski razmak bude 2.600 milimetara („Škoda Oktavija“ – 2.669), minimalnu jačinu motora 85 kilovata, kolika je jačina i – „Škode Oktavije“. Zapremina motora trebalo bi da bude minimalno 1.950 kubnih centimetara („Škoda Oktavija“ – 1.968). Tražena zapremina prtljažnika je minimalno 580 litara („Škoda Oktavija“ – 600).

Rukovodstvo RiTE Gacko ne pogađaju ni krivične prijave zbog tenderskih namještaljki. Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) podnio je početkom godine krivičnu prijavu protiv rukovodstva RiTE, koje je bez ikakvog javnog nadmetanja dodijelilo „Optima Grupi“ poslove nabavke goriva vrijedne 29,1 milion KM.

„Ugovori su dodijeljeni putem pregovaračkog postupka koji se može primjenjivati samo u izuzetnim slučajevima propisanim Zakonom o javnim nabavkama, a objašnjenje za ovakav potez bar zvanično je ‘krajnja hitnost uzrokovana nepredvidivim događajima“, navedeno je tada iz TIBiH za Pratimotendere.ba

Upozoreno je da se ovi „nepredvidivi događaji“ uporno ponavljaju već pet godina „jer menadžment RiTE Gacko još nije proveo uspješan tender za nabavku goriva koji svaki put obaraju žalbe nezadovoljnih ponuđača, a potom se ugovor dodjeljuje ‘Optima Grupi’“.

 

(Trebinje 24)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here