Naslovna Izdvajamo RiTE pregovora kako da isplati 131 milion KM odšete

RiTE pregovora kako da isplati 131 milion KM odšete

0

– Predstavnici Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“ boravili su u Sloveniji kako bi sa „Elektrogospodarstvom Slovenije“ pokušali postići dogovor o isplati odštete od 131 milion KM. Iako konkretan dogovor još nije postignut, direktor RiTE Diko Cvijetinović kaže da neće biti blokade računa preduzeća iz Ugljevika.

RiTE „Ugljevik“ je početkom prošlog mjeseca izgubila spor sa „Elektrogospodarstvom Slovenije“ za neisporučenu struju težak 67 miliona evra, odnosno oko 131 miliona maraka.

Presudom je RiTE „Ugljevik“ ostavljen rok od mjesec dana da izmiri dug.

Kako bi pokušali da dođu do rješenja mirnim putem, predstavnici RiTE „Ugljevik“ juče su boravili  Sloveniji, a Cvijetinović kaže da je zadovoljan ishodom sastanka.

„Dogovorili smo dinamiku daljih pregovora tako da se nadamo da će to do kraja ove godine sve biti dogovoreno. Nikakve isplate neće biti dok pregovori traju. O konkretnim prijedlozima ne mogu govoriti, ali ono što možemo reći je da neće biti blokade dok pregovori traju“, rekao je Cvijetinović.

Podsjećamo, Slovenci su pokrenuli dva spora protiv RiTE „Ugljevik“ i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu.

Osim pred sudom u Beogradu, pred kojim su dobili pravosnažnu presudu, EGS je po istom osnovu pokrenuo spor protiv RiTE „Ugljevik“ i pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Taj postupak, u kojem je tužena BiH, prekinut je do donošenja odluke o nadležnosti i osnovanosti u postupku pred arbitražom sa sjedištem u Beogradu.

(Capital) Foto:  Inforadar/Facebook

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube