Naslovna Najnovije Riter: Jedini ishod rata protiv Rusije je poraz Ukrajine

Riter: Jedini ishod rata protiv Rusije je poraz Ukrajine

0

Ukrajina je kriva za to što je 2014. izgubila Krim, kao i za to što je, odbijajući mirovne pregovore 2022, ostala bez Donbasa, Zaporožja i Hersona, smatra bivši američki obaveštajac.

Kijevu je davno ponuđen mirovni sporazum, ali je pod uticajem zapadnih partnera izabrao rat. Sada je njegova sudbina zapečaćena, odnosno vrijeme je da se preda i prihvati realnost, ocijenio je bivši američki obavještajac Skot Riter.

„Surova je realnost da ni Ukrajina ni njeni saveznici ne mogu da podnesu operativne gubitke u ljudstvu i opremi koje donosi sukob s Rusijom. S druge strane, Rusija ne samo da je u stanju da se izbori sa svojim gubicima već vremenom povećava snagu, s obzirom na mnogobrojnost dobrovoljaca i veliku proizvodnju naoružanja“, napisao je Riter u autorskom tekstu za RT internešenel, te dodao da u skoroj budućnosti Kijev više neće biti u stanju da pokriva liniju fronta, što će Rusija i te kako iskoristiti.

Obavještajac je podsjetio da Rusija nije ušla u sukob s namjerom da zauzme ukrajinsku teritoriju već da sprovede denacifikaciju i demilitarizaciju te zemlje i spriječi njeno članstvo u NATO-u.

S tim u vezi Ukrajina mora iskreno da razmisli o uzrocima ovog sukoba i o tome koja strana snosi odgovornosti za rat – prije svega o veličanju nasleđa masovnog ubice i saradnika nacističke Njemačke Stepana Bandere, kojeg ukrajinski nacionalisti slave kao heroja i oca osnivača svoje nacije.

„Rusija radi na postizanju postavljenih ciljeva i zadataka. Kako stvari stoje, malo šta Ukrajina ili njeni partneri u SAD, NATO-u i EU (Kolektivni zapad) mogu da urade da je spriječe u tome. A što duže Kijev i njegovi zapadni partneri prolongiraju sukob, veća će šteta biti za Ukrajinu“, istakao je Riter.

Dodao je da je upravo Ukrajina kriva za to što je 2014. izgubila Krim, kao i za to što je, odbijajući mirovne pregovore 2022, ostala bez Donbasa, Zaporožja i Hersona. A ukoliko nastavi da ratuje protiv Rusije, čeka je gubitak još teritorija, uključujući Odesu i Harkov.

Imajući u vidu da je Kijev kao uslov za mirovne pregovore postavio povratak svih bivših ukrajinskih teritorija, oni su nemogući, a ni Ukrajina ni njeni zapadni saveznici nisu prihvatili činjenicu da rusko rukovodstvo nije raspoloženo za pregovore radi pregovora.

„Vrijeme je da Ukrajina i njeni zapadni partneri pređu na put mira i obnove. Ali to se može dogoditi samo kada se Ukrajina preda i prihvati realnost“, zaključio je Skot Riter.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube