Naslovna Republika Srpska “Robne rezerve RS” i PURS ništa ne preduzimaju da naplate dug od...

“Robne rezerve RS” i PURS ništa ne preduzimaju da naplate dug od “Farmlanda“

-Odbor povjerilaca “Robnih rezervi Republike Srpske” nije ništa preduzeo po pitanju naplate duga od “Farmlanda” iako je prošlo više od godinu dana od kada je sudski potvrđeno milionsko potraživanje tog javnog preduzeća.

Prema saznanjima portala CAPITAL, Odbor povjerilaca “Robnih rezervi” planira da se tek u narednom periodu pozabavi tim pitanjem, ali ne znaju tačno kada i ko je konkretno radnje bi mogli preduzeti da naplate milionska potraživanja.

Ranije je spominjano da bi “Robne rezerve” mogle da podnesu prijedlog za stečaj uništene govedarske farme iz Nove Topole, ali to se do sada nije desilo.

Stečaj izbjegava da zatraži i Poreska uprava RS iako joj “Farmland” duguje više od pet miliona maraka.

Ranije su za CAPITAL rekli da prijedlog za stečaj ne podnose jer je naplata u ovim postupcima neizvjesna. Isto tako, priznali su, neizvjesna je naplata i mimo stečaja s obzirom na to da su ih banke preduhitrile i upisale hipoteke na imovini „Farmlanda“ prije njih.

Jedan od razloga zbog kojeg su “Robne rezerve” otišle u stečaj bili su ugovori sa “Farmlandom“ na osnovu kojih je Srpska ovoj farmi povjerila na čuvanje junice i tone žitarica.

Zbog nepoštovanja tih ugovora “Robne rezerve” su tužile i dobile presude protiv “Farmlanda“ teške 3,7 miliona KM.

Osim prema Poreskoj upravi i “Robnim rezervama“, milionska dugovanja “Farmland“ ima i prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS od koje je proteklih godina dobio dva kredita u ukupnom iznosu od 17,8 miliona maraka. Jedan kredit od 14,8 miliona KM odobren je bez finansijskog posrednika.

(Capital Foto: Agencije)