20.7 C
Banja Luka

Rudari u štrajku peti dan, ne odustaju od zahtjeva

Rudari u RiTE Ugljevik i dalje ostaju u štrajku, istovremeno provodeći minimalni proces proizvodnje. Predsjednik Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik, Boban Benović, najavio je sjednicu Skupštine sindikalne organizacije za petak, 22. mart u 8 časova.

„Vidjećemo da li će se spremno izaći u susret zahtjevima rudara – do tada proces rada u RiTE je minimalan“, istakao je Benović.

Štrajk rudara započeo je krajem prošle sedmice, a nedavno su uputili apel svim državnim institucijama da se hitno razmotre njihovi zahtjevi. Među zahtjevima je i osiguravanje rada termoelektrane najmanje do 2050. godine, što podrazumijeva i dovoljne količine uglja.

„Radnici smatraju da koncesija za eksploataciju uglja na ležištu ‘Istok dva’ treba da se dodjeli RiTE Ugljevik jer je to jedino ležište iz kojeg možemo obezbijediti ugalj za nesmetan rad do 2050. godine“, izjavio je Benović.

Međutim, vlada je već dodijelila koncesiju ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu i nije spremna da je raskine. U međuvremenu, priprema se smjena uprave RiTE Ugljevik, a kao mogući v.d. direktora spominje se Stefan Mitrović, sin ministra privrede Vojina Mitrovića.

Podsjećamo da je ministar Mitrović nedavno naglasio da je njegov sin u Nadzornom odboru RiTE Ugljevik, navodno po želji akcionara. Rudari u štrajku izražavaju nezadovoljstvo oko najnovijih kadrovskih promjena vezanih za RiTE Ugljevik. Situacija ostaje napeta dok se nastavlja borba za budućnost termoelektrane i radna prava rudara.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here