Naslovna Najnovije Rusi dižu „zmajeve zube“

Rusi dižu „zmajeve zube“

0

Rusija je započela izgradnju objekata u obliku piramide, koji se nazivaju „zmajevi zubi“, oko okupiranog Mariupolja, istaklo je britansko ministarstvo odbrane.

U njihovom najnovijem vojnom obaveštajnom izveštaju o stanju na ratištu u Ukrajini stoji da se „zmajevi zubi“ grade i u Zaporožju i Hersonu, kako bi se spriječio mogući prodor Ukrajinaca.

„Imaju dvije fabrike za proizvodnju betonske piramidalne protivtenkovske konstrukcije, poznate kao zmajevi zubi. Zmajevi zubi su vjerovatno postavljeni između Mariupolja i sela Nikolske, kao i od sjevera Mariupolja do sela Stari Krim“, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

Za vrijeme Drugog svetskog rata termin „zmajevi zubi“ označavao je pravilne piramidalne konstrukcije, koje su korišćene za sprečavanje napredovanja vojski. Britanski obavještajci navode da je Mariupolj deo ruskog kopnenog mosta od Rusije do Krima, što je ključna logistička linija komunikacije.

Obavještajci u izvještaju navode da su zmajevi zubi dodatno poslati za pripremu odbrane u okupiranom Hersonu i Zaporožju i da Rusija učvršćuje linije odbrane u okupiranim područjima.
Spominje se i vlasnik grupe plaćenika Vagner, Evgenij Prigožin, koji je 19. oktobra zatražio izgradnju utvrđene „Vagnerove linije odbrane“ u Luganjskoj oblasti koju je okupirala Rusija.
Britansko ministarstvo ističe da gradnja zmajevih zuba ukazuje na to da Rusija ulaže velike napore da pripremi odbranu duboko u teritoriju iza svoje linije fronta. Navode da će to vjerovatno sprečiti bilo kakvo ukrajinsko napredovanje u slučaju prodora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: