Naslovna Najnovije Rusi izvlače iz skladišta i trpaju na voz…ali,na front stiže „krš“ koji...

Rusi izvlače iz skladišta i trpaju na voz…ali,na front stiže „krš“ koji je “ apaurin“ za leoparde …. /VIDEO/

0

Rusija je iz skladišta izvukla 50-godišnje protivtenkovske topove kalibra 100 mm, utovarila ih na voz i poslala u Ukrajinu, navodi se na objavljenom snimku.

U pitanju su topovi MT-12 Rapier ili 2A29. Uprkos više od pola vijeka istorije, ove protivtenkovske topove vole i koriste i ruske i ukrajinske oružane snage.

Prije 50 godina ovaj protivtenkovski top je možda bio respektabilan na frontu, ali danas nije. Međutim, veoma je efikasan protiv neoklopnih, lakih oklopnih vozila i neprijateljskih rovova tvrdi Bulgarian military.

A šta će kad moraju,zapad bato zapad, tvrdi vaš artiljerac iz cafe.ba!

Na front stiže „apaurin“ za leoparde!

Ali ajde prvo da čujemo šta kaže zapadna štampa:

MT-12 je nasljednik T-12, koji je ušao u službu deset godina ranije – 1961. godine. Trenutno najmanje deset zemalja u svijetu su preostali vlasnici oruđa MT-12, uključujući članice NATO-a Bugarsku i Mađarsku.

Prethodnih godina MT-12 je bio u službi armija bivše Jugoslavije i Istočne Njemačke. Do danas, međutim, ostaje u upotrebi u Rusiji još od ere Sovjetskog Saveza.

MT-12 je korišćen u dva rata prije sadašnjeg između Rusije i Ukrajine i to u sovjetsko-avganistanskom i u Pridnjestrovlju.
Protivtenkovski top kalibra 100 mm je vučen, a ne samohodan. Operativni domet može biti do 3.000 metara u direktnoj vatri i oko 8.200 metara u indirektnoj vatri.
Može da ispali između 6 i 14 granata u minuti, što je u pogledu performansi veoma dobar broj obrtaja za ovu vrstu oružja. Trzaj topa je hidropneumatski.

Ono što je bitno dodati je da MT-12 ,preteča ruskog modela u JNA, u međuvremenu je dobro modernizovan,sa laserskim navođenjem i povećanjem dometa na 3500 metara u borbi protiv oklopnih vozila!

MT-12 je u JNA, prilikom vježba na poligonu Krivolak u današnjoj Sj.Makedoniji korišten za „zamišljenu“ borbu protiv napada tenkova Leopard! (u to vrijeme u posjedu Grčke). Bez problema uništava britanske Čelendžere i borbena vozila na bazi Leoparda! Što se tiče samog tenka Leopard na sklopu kupole i tijela tenka ga uništava a onesposobljava sa bočne strane i u rijetkim prilikama ako se nalazi iza njega! Karakteriše ga izuzetna preciznost u odnosu na ručna protivtenkovska oružja!

Na 2100 metara srednje obučena posada koncentriše pogodak u 0,5 metara a sa starim dnevnim i noćnim optikama JNA!

Zanimljivo da su Bugari upravo u ovom momentu glavni snabdijevači municije za ovaj top ukrajinske vojske! Oni doduše se koriste na varijantama sličnim u JNA u ukrajinskoj vojsci ali nas čudi da su „zaboravili“ prednosti  ovog oružja nad leopardima koji su tek koju godinu mlađi od ovog topa! Leopard 2 je razvijen sedamdesetih godina a u upotrebi je od kraja sedamdesetih! Koliko je to godina?!

Izgleda su se Rusi „dosjetili“, „kontraofanziva“? Idealno oružje!

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube