Naslovna Najnovije Rusi izvukli američki MQ-9 iz Crnog mora: Ključni obavještajni podaci

Rusi izvukli američki MQ-9 iz Crnog mora: Ključni obavještajni podaci

0

Prema novom izvještaju, Rusija je možda dobila neke ključne obavještajne podatke nakon što je izvukla olupinu američkog drona MQ-9 Reaper iz dubina Crnog mora.

Obaranje visokotehnološkog američkog MQ-9 Reaper-a 14. marta u međunarodnom vazdušnom prostoru koji je letio iznad anektiranog Krima izazvao je veliki diplomatski incident prošlog mjeseca.

Sada Moskva tvrdi da je uspjela da izvuče „ugrađenu elektronsku opremu“ drona iz Crnog mora i da je „dobila neprocjenjive informacije o karakteristikama brojnih kritičnih radio-elektronskih komponenti MQ-9 Reaper“, prenosi britanski Metro.

Procjenjeno je da je olupina drona potonula na dubinu do 2.950 stopa prije nego što ju je izvukao ruski tim za spasavanje iz dubokog mora.
Spašani su bili multispektralni optronički sistem kupole AN/AAS-52, radarski sistem za površinsko izviđanje AN/API-8, sistem za razmjenu podataka Link-16 i bezbjedne telemetrijske i satelitske komunikacione stanice, navodi se u izvještaju „Svobodnaya Pressa“.
Navodno su ostatke dronova ispitale specijalizovane ruske laboratorije, uključujući Centralni istraživački institut Vazdušno-desantnih snaga ruskog Ministarstva odbrane.
Rusija vjeruje da može da razvije tehnologiju za ometanje kako bi spriječila izviđačke bespilotne letjelice MQ-9 Reaper da prosleđuju podatke satelitima, navodi se u izvještaju.
Prethodno je Rusija optuživala Ameriku da obavještajne podatke koje prikuplja dronovima prosleđuje Oružanim snagama Ukrajine.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube