Naslovna Izdvajamo RUSI MELJU SVE: NJih 300.000 čeka znak za duboki prodor

RUSI MELJU SVE: NJih 300.000 čeka znak za duboki prodor

0
Saradnja Kine i Rusije intenzivna je i nije od juče, već traje dve decenije. Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga, kada je ruskom kolegi Vladimiru Putinu prilikom pozdravljanja rekao da će ti njihovi dogovori promeniti sliku sveta za narednih 100 godina, to su krupne reči. Nismo očekivali da ćemo to pred kamarama da čujemo, izjavio je dr Srđan Perišić, profesor geopolitike, prilikom gostovanja u emisiji Luča na kanalu Pravi odgovor.

Perišić, koji je zavrpio i Vojnnu akademiju, govorio je i o stanju na frontu, rekavši da je Ukrajina 20 dodatnih bataljona bacila na odbranu Bahmuta, što znači između 50.000 i 70.000 ljudi. Međutim, prema njegovim rečima, to su vojnici obučavani par nedelja, do najviše mesec dana, i broj poginulih na tom delu fronta je 11 do 15 puta veći nego na ruskoj strani.

– To je jedino što je preostalo, da se ubacuje živa sila, ili u Bahmut ili u Seversk i Avdejevku. Na svim tim pravcima kijevski režim, odnosno NATO, ubacuje živu silu. Mnogi su se predali na rusku stranu. Zapadni podaci govore da je 80.000 zarobljenih i oni ne žele da se vrate na ukrajinsku stranu – otkriva sagvoronig Pravog odgovora.

On je rekao da je Rusija sa 320.000 novomibilisanih učvrstila pozicije, da ne bi bilo iznenađenja, ali oni nisu angažovani na samom frontu.

– U tom pojasu Donjecka NATO je napravio tri linije, i prva linija je pala prošle godine. To je linija Lisičansk i Severodonjeck. Druga linija je Soledar i Bahmut, Soledar je pao. A treća linije je Slavjansk, Kramatorsk i do Konstantinovke – objašnjava on.

Kako je naveo, Rusija svojim artiljerijsko raketnim jedinicama „melje svu mobilizaciju koja dolazi iz centralnog dela Ukrajine“.
– Pri tome se Rusija ne pokreće mnogo napred, ali pomera se po kilometar-dva. Odlučili su se na tu taktiku. A prema nekim britanskim izvorima, u dubini ruske teritorije postoji 300.000 vojnika koji čegaju pogodan momenat da izvrše „uklinjavanje“ – kazao je Perišić.
On smatra da će te jedinice izvršiti Duboki prodor kada padne Druga linija. On otkriva šta znači taj „Duboki prodor“ i otkriva taktiku za Slavjansk i Kramatorsk, koja će po njegovom mišljenju biti drugačija nego što je to bilo dosad.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, on je rekao da Srbija već duže od sto godina nema geopolitiku, odnosno, nema ljude od uticaja koji geopolitički razmišljaju, a kako je naveo, to su kroz istoriju bili: Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski, Karađorđe, Ilija Garašanin i Milovan Milovanović Balačko. Upravo to je i tema kojom se bavi njegova nedavno izašla knjiga „Geopolitika i Srbi“.

– Poslednji je bio Milovan Milovanović Balačko, koji je bio ministar spoljnih poslova Kraljevine Srbije, i 1912. godine je umro pod nerazjašnjenim okolnostima, na čudan način, u 49. godini života. On je geopolitički razmišljao i bio pravi geopolitičar. Od tada od njegove smrti, 111 godina Srbi nemaju svoju geopolitiku i nemaju geopolitičara koji bi vodio Srbe – upozorio je Perišić.

Prema njegovim rečima, još u tom vremenu Srbiji je bio privlačan Zapad, jer su videli to materijalno bogatstvo.

– I videli su da Hrvati imaju veze sa Zapadom, pa su mislili da će ako stvore zajedničku državu sa Hrvatima, preko njih dospeti na Zapad. Balačko je to uvideo i opominjao i Karađorđevića i Pašića: „Nemojte stvarati državu sa Hrvatima“. Isto je govorio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Sazonov: „Nemojte s rimokatolicima, uništiće tu vašu novu državu“. Jer Rusi imaju svoje iskustvo sa Poljacima. I danas opominje Rusija: „Nemojte sa Zapadom, sačekajte nove geopolitičke promene“. Isto se dešava. Mi opet hoćemo na Zapad. A Zapad ne želi srpsku državu već nas gura u neke šire integracije sa Albancima – Zapadni balkan, mini Šengen, otvoreni Balkan, gde žele da nas drže pod kontrolom. U Jugoslaviji su nas pod kontrolom držali Hrvati, sada Albanci – uviđa profesor geopolitike.

Perišić napominje da je američki cilj po pitanju Kosova i Metohije da „personalizuju razgovore“.

– I oni su u tome uspeli. To su radili svih ovih 30 godina, sa bilo kojim srpskim pregovaračem. Još od Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića. I svi su na kraju toga prevareni. Ali svi. I Karadžić je više puta prevaren. I Milošević je prevaren, na kraju je i stradao. Prevaren je i Zoran Đinđić. I Vojislav Koštunica je slagan i prevaren, pa se na kraju tek osvestio, ali je bilo kasno za njega u političkom smislu. Prevaren je i Boris Tadić. I sad varaju Aleksandra Vučića – nabrojao je Perišić.

Kako je konstatovao, Zapad isključivo vode razgovore s Vučićem kao šefom države i na taj način te razgovore „personalizuje“.
– I ti Briselski sporazumi iz 2013. i 2015. godine, koji su štetni bili, ali postoji neki momenat, taj ZSO, i tu su prevarili Srbiju, odnosno predsednika Vučića. I Milorad Dodik je više puta prevaren u Republici Srpskoj, ali on je toga svestan i ne želi više da bude prevaren. I zato je prekinuo s njima, sa američkom i britanskkom ambasadom u Sarajevu – kazao je Perišić.

Detaljnije o svemu možete saznati u emisiji na kanalu Pravi odgovor.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube