Naslovna Najnovije Rusi objavili „lov“ na Leopard tenkove,evo koliko plaćaju uništene i zarobljene

Rusi objavili „lov“ na Leopard tenkove,evo koliko plaćaju uništene i zarobljene

0

Ove je sedmice konačno riješena dilema oko slanja moćnih zapadnih tenkova „Leopard 2“ Ukrajini u jeku ruske invazije koja i dalje traje.

Osim njemačkih, ukrajinskoj vojsci će uskoro priteći u pomoć i pošiljka od 60 tenkova PT-91 Twardy, zajedno sa 14 tenkova Leopard 2 iz Poljske. Njihova se isporuka očekuje najkasnije krajem marta.

U modernom ratovanju tenkovi su bili ključni element za ofanzivne operacije – za probijanje neprijateljskih linija i ponovno zauzimanje teritorija.

Učinkovito korišteni, pružaju mobilnu vatrenu moć, zaštitu, šok i iznenađenje. Koncentrisani u određenom broju, mogu razbiti neprijateljsku odbranu, ali potrebna im je podrška topništva koja će prvo oslabiti tu odbranu, a zatim podrška pješaštva da zadrže osvojeni teritorij.

Prema očekivanjima, Rusi su jaki ljuti zbog ovih najava. Već ranije su poručili kako imaju „efikasno protuoružje“ za uništenje ovih moćnih tenkova.

Na pojedinim telegram kanalima koji su pod njihovom kontrolom, pojavili su se svojevrsni posteri na kojima se nude novčane nagrade u borbi protiv Leopard 2 tenkova.

Tako su odlučili da sa pola miliona rubalja nagrade svakog ko uništi makar jedan ovaj tenk, dok će sa milion biti nagrađen svako ko jedan ovakav zarobi.

Recimo i da milion rubalja iznosi oko 13 hiljada eura.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube