21.7 C
Banja Luka

RUSI OBJAVILI: Uništeno je uporište Oružanih snaga Ukrajine

Američki predsednik Džozef Bajden dao je Ukrajini dozvolu da koristi oružje koje su isporučile Sjedinjene Američke Države za napad na ciljeve u Rusiji, ali samo u blizini regiona Harkova, prenose američki mediji zvaničnike, javlja Bi-Bi-Si.

„Predsednik je nedavno naložio svom timu da osigura da Ukrajina može da upotrebi američko oružje za suzbijanje vatre u Harkovu kako bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje napadaju ili se spremaju da napadnu“, citira sajt Politiko jednog neimenovanog američkog zvaničnika.

I Danska je dozvolila Kijevu da Rusiju gađa lovcima F-16, koje će joj ta zemlja isporučiti.

Ipak, Italija nikada neće slati vojnike u Ukrajinu, a oružje koje je isporučila Kijevu ne bi trebalo da se koristi na teritoriji Rusije, ističe italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Novu pomoć u naoružanju Kijevu, vrednu pola milijarde evra, najavljuje nemački ministar odbrane Boris Pistorijus koji je bio u nenajavljenoj poseti Odesi.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto upozorava da je dozvola za udar suluda ideja.

„Mislim da je ovo suluda ideja jer će, kao što smo videli do sada, Rusija odgovoriti. Rusiji ne nedostaje municije i opreme, oni će se više puta odazvati“, naglasio je Sijarto.

Šef ruske diplomatije Serej Lavrov poručuje da će Moskva isporuku američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini shvatiti kao namerni signal NATO-a u nuklearnoj sferi, da je taj vojni blok spreman na sve.

Rusija je, podsetio je, više puta upozoravala da će avione poslate Ukrajini smatrati nuklearnom pretnjom zbog njihove sposobnosti da nose atomsko oružje.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski upozorava da Rusija gomila svoje snage blizu severnog dela oblasti Harkov, ali smatra da nema još uvek dovoljan broj  da bi izvela veliki napad u toj oblasti.

Predsednik Vladimir Putin poručuje da će se i Donjecka i Luganska Narodna Republika kao i Hersonska i Zaporoška oblast razvijati u sastavu Ruske Federacije.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here