30.7 C
Banja Luka

RUSI PRIREDILI ŠOK BRITANCIMA! Čudan manevar ruski podmornica iznenadio sve

Od početka vojne intervencije u Ukrajini, ruske jurišne podmornice su dva puta izvele misije u okolini Irskog mora, izveštava Bloomberg. Prvo raspoređivanje podmornice klase Kilo desilo se pre oko 18 meseci, dok je druga operacija zabeležena nedavno, što predstavlja značajan porast aktivnosti u ovom delu Atlantika.

Podmornica klase Kilo, koja je dizel-električna napadna podmornica, opremljena je za ispaljivanje ruskih krstarećih raketa Kalibr, kao i torpeda i morskih mina. Prema izveštajima, kretanje ovih podmornica premašilo je uobičajene operativne oblasti koje su britanski zvaničnici ranije zabeležili.

Američki zvaničnici su takođe bili informisani o ovim operacijama, što ukazuje na značajnu međunarodnu zabrinutost. Ministarstva odbrane Rusije i Irske, kao i Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije i Bela kuća, još uvek nisu odgovorili na zahteve za komentar, navodi Rojters.

Ove misije dolaze u kontekstu obimnih vojnih vežbi koje je Rusija najavila za 2022. godinu, koje obuhvataju aktivnosti njenih flota od Pacifika do Atlantika.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here