Naslovna Izdvajamo Rusi udvostručuju broj „penicilina“ za zapadne haubice u Ukrajini /VIDEO/

Rusi udvostručuju broj „penicilina“ za zapadne haubice u Ukrajini /VIDEO/

0

Nekoliko mjeseci nakon što su ruske trupe prvi put rasporedile akustično-termalne sisteme penicilin na front u Ukrajini, broj ovih sistema će biti udvostručen.

Iz RIA novosti su prenijeli da će broj ruskih sistema zvučno-termičkog izviđanja „penicilin“ u specijalnoj vojnoj operaciji biti udvostručen, pozivajući se na obavješteni izvor.

„Do kraja ove godine planirano je da se udvostruči broj kompleksa penicilin uključenih u SVO zoni. To će povećati efikasnost kontrabaterijske borbe ruskih trupa sa ukrajinskom artiljerijom“, rekao je sagovornik agencije.

Sagovornik agencije takođe izjavio da su kompleksi korišćeni skoro od početka specijalne vojne operacije i da su dokazali svoju efikasnost u borbi, uključujući i borbu protiv haubica zapadne proizvodnje koje su koristile ukrajinske trupe.

On, međutim, nije precizirao koliko je penicilina upotrebila ruska vojska u Ukrajini. U decembru 2022. godine, ruski mediji su izvestili da je vojska spremna da rasporedi potpuno novi sistem zvučno-termalnog izviđanja penicilin u ratnoj zoni Ukrajine.
U to vrijeme, lokalni mediji su primjetili da je sistem u funkciji sa posebnim fokusom na antibaterijsko djelovanje. Mnogi izveštaji su tvrdili da je sistem već pokazao svoju efikasnost protiv NATO artiljerije u Ukrajini.
Na primjer, vojni izvori su ranije tvrdili da je penicilin imao razoran uticaj omogućavajući ruskim snagama da precizno gađaju ukrajinsku artiljeriju velikog dometa sa znatne udaljenosti. Izvori su dodali da su ukrajinsku artiljeriju gađali Rusi dok je istovremeno radila na desetkovanju njenih vazdušnih snaga.

Izvori u ruskom establišmentu su tvrdili da bi zemlja u međuvremenu mogla da zaštiti svoju artiljeriju dalje od linija fronta. Ukrajinske kontrabaterijske radare, koje su isporučile SAD, trebalo je da presretne protivvazdušna odbrana sa mogućnostima ometanja i elektronskog ratovanja.
Iako nije zvanično verifikovan od ruskog Ministarstva odbrane, ovaj razvoj događaja dolazi u vrijeme kada se vjeruje da se i ruske i ukrajinske trupe bore sa nestašicom municije i sve više žrtava u intenzivnoj bici koja bjesni u Bahmutu.
NATO saveznici stalno snabdijevaju Ukrajinu, posebno otkako su Sjedinjene Države najavile novi paket vojne pomoći Kijevu od 400 miliona dolara, uključujući municiju za HIMARS.
Uz proširenje ukrajinskog arsenala naoružanja koje je isporučio NATO, za ruske trupe postaje imperativ da paze na neprijateljske položaje odakle bi mogli da pokrenu napade. Ovdje na snagu stupa ruski ‘penicilin’.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube