Naslovna Izdvajamo Rusija i Iran spajaju koridor „Sjever-Јug“

Rusija i Iran spajaju koridor „Sjever-Јug“

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin zajedno sa iranskim kolegom Ibrahimom Raisijem putem video veze učestvuje u ceremoniji potpisivanja sporazuma o izgradnji pruge Rašt-Astara.

Sa ruske strane sporazum će potpisati ministar saobraćaja Vitalij Saveljev, a sa iranske ministar puteva i urbanizma Mehrad Bazpaš.

Po Putinovim riječima, pokretanje pruge Rašt-Astara omogućiće diverzifikaciju globalnih saobraćajnih tokova.

– Јedinstvena transportna arterija „Sjever-Јug“, čiji će dio biti željeznička pruga Rašt-Astara, pomoći će da se značajno diverzifikuju globalni saobraćajni tokovi. Transport novim koridorom imaće značajne konkurentske prednosti. Konkretno, isporuka robe iz Sankt Peterburga u, recimo, Mumbaj trajaće oko 10 dana. Poređenja radi, tradicionalnim trgovačkim putevima za to je potrebno do 30-45 dana. Dakle, značajno će se uštedjeti i u pogledu vremena i troškova – rekao je ruski lider.

Kako je dodao, međunarodni koridor „Sjever-Јug“ koristiće se za prevoz hrane i drugih poljoprivrednih proizvoda u Iran, zemlje Persijskog zaliva i Afrike.

Prema tome, ruta će značajno doprinijeti osiguravanju globalne prehrambene bezbjednosti, poručio je Putin.

Tokom razgovora sa predsjednikom Irana, ruski lider je izrazio nadu da će se njihovi kontakti nastaviti.

– Ovo je zaista događaj za region, za čitavu svjetsku saobraćajnu infrastrukturu, za naše zemlje – rekao je ruski lider.

Potpredsjednik Vlade Rusije Aleksandar Novak doputovao je juče u dvodnevnu posjetu Iranu gdje je učestvovao na sastanku radne grupe međunarodnog transportnog koridora „Sjever-Јug“, multimodalne rute od Sankt Peterburga do luke Mumaj u Indiji u dužini od 7.200 kilometara.

Na sastanku je razgovarano o realizaciji projekta izgradnje dionice pruge Rašt-Astara, posljednje željezničke dionice međunarodnog transportnog koridora „Sjever-Јug“.

Koridor je alternativa morskom putu koji povezuje Evropu, zemlje Persijskog zaliva i Indijskog okeana kroz Suecki kanal.

Postoje tri rute međunarodnog transportnog koridora: transkaspijska (željeznice i luke), zapadna i istočna (kopnena).

Rašt-Astara je posljednja dionica zapadne trase, neophodna za rad pruge cijelom dužinom koridora.

Kako je ranije saopšteno, dio pruge Rašt-Astara gradiće dvije strane – ruska i iranska.

Dužina linije iznosiće 170 kilometara. Ona će povezati kopnene dionice koridora „Sjever-Јug“ što će omogućiti da se poveća ekonomska efikasnost transkaspijske rute. Procjenjuje se da će izgradnja pruge koštati 1,6 milijardi dolara.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube