Naslovna Najnovije „RUSIJA IMA PREDNOST“ Bivši general NATO-a predviđa prekid vatre u Ukrajini

„RUSIJA IMA PREDNOST“ Bivši general NATO-a predviđa prekid vatre u Ukrajini

0
Ni Moskva ni Kijev neće uspeti u svojim vojnim ciljevima, tvrdi bivši general NATO-a.

Visoki oficir nemačke vojske i bivši komandant komande združenih savezničkih snaga Brunsum, general Hans-Lotar Domroze, predvideo je da će sukob Rusije i Ukrajine zapasti u ćorsokak i da će neka vrsta primirja biti postignuta do leta.

„Očekujem zastoj početkom leta“, rekao je Domrose za novine nemačke medijske grupe Funke u nedelju, navodeći da će do tada obe strane osetiti da nastavak borbi „više nije od koristi“.

Između februara i maja, verovatno će obe strane shvatiti da su „zaglavile“, rekao je bivši general, dodajući da će ovo biti trenutak za početak pregovora o prekidu vatre.

„Imaćemo primirje negde 2023. godine“, predvideo je Domrose, upozoravajući da to neće značiti trenutni trajni mir.

„Prekid vatre znači: prestajemo da pucamo“, rekao je on, ali će pregovori „verovatno dugo trajati“. Što se tiče trenutnog stanja sukoba, Domrose je rekao da Rusija ima prednost što ima „više tenkova i više projektila“, dok je Kijev „apsolutno zavisan“ od zapadnih zaliha oružja.

„Teško mi je da zamislim da Ukrajina u potpunosti povrati (teritorije koje drži Rusija) – čak i ako Zapad isporučuje potrebno teško naoružanje, posebno tenkove i artiljeriju“, dodao je on.

Od početka ruske vojne kampanje u Ukrajini prošlog februara, Nemačka, zajedno sa nizom drugih zapadnih zemalja, snabdeva Ukrajinu oružjem. Međutim, kancelar Olaf Šolc nije bio voljan da Kijevu obezbedi borbene tenkove Leopard 2, tvrdeći da, pošto nijedna druga nacija još nije poslala tako moderno oružje, Nemačka ne bi trebalo da otvori „sezonu“.

General je tvrdio da, ako „ozbiljno shvatimo našu odgovornost, moramo da obezbedimo (Kijevu) teško naoružanje“ pre nego što se njegove zalihe presuši, jer bi moglo da prođe više od mesec dana od odluke vlade da tenkovi Leopard 2 budu na terenu u Ukrajini.

„U jednom trenutku Ukrajina će izgubiti svoj poslednji tenk, tada će joj trebati zalihe. I u nekom trenutku će doći do prekida vatre, tada će i Ukrajini biti potrebna dodatna podrška i oružje“, rekao je Domrose.

„Krajnje je vreme da evropske zemlje koje imaju tenkove Leopard sada formiraju koaliciju voljnih i zajedno isporučuju na koordinisan način. Moskva je dosledno tvrdila da zapadne isporuke oružja Ukrajini služe samo za produženje sukoba.

Takođe je upozoreno da se zemlje članice NATO-a sve više uključuju u neprijateljstva, što bi potencijalno moglo dovesti do sveopšte vojne konfrontacije između bloka i Rusije.

General je priznao da je jedini način da se okonča sukob putem dogovora prihvatljivog za obe strane, sugerišući da bi moguće rešenje moglo biti da Zelenski odustane od zahteva Kijeva da odmah integriše Krim u Ukrajinu i umesto toga pristane na „prelazni period“ 50 godina.

Međutim, Kremlj je ranije nazvao takve predloge neuobičajenim, insistirajući da Ukrajina, ako želi mir, treba da uzme u obzir „nove realnosti“, misleći na četiri bivša ukrajinska regiona koji su glasali za pridruživanje Rusiji prošle jeseni, nakon što je Krim učinio isto 2014. nakon državnog udara u Kijevu.

Izvor: Alo

Bonus video:

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube