Naslovna Najnovije Rusija ima sredstva da onesposobi Starlink: Sistem elektronskog ratovanja Tobol

Rusija ima sredstva da onesposobi Starlink: Sistem elektronskog ratovanja Tobol

0

 

Rusija ima sredstva da udari na satelite Starlink koje je milijarder Ilon Mask stavio na raspolaganje Kijevu u prvim danima invazije.

Ukrajinska vojska bi u takvom scenariju bila lišena pristupa internetu, piše „Washington Post“.

Čini se da je oružje naprednije nego što se u Sjedinjenim Državama mislilo, piše američka publikacija, pozivajući se na već prečesto pominjani izvještaj tajnih službi.

Dokument je dio serije “osjetljivog materijala” koji je “procurio” na mrežu preko platforme za razmenu poruka Discord i datira iz marta.

Iako nema naznaka da je bilo koji od ruskih testova bio uspješan, otkriće je zabrinjavajuće jer izgleda da potvrđuje ranije spekulacije da bi ruski program, očigledno dizajniran da zaštiti satelite Kremlja, takođe mogao da se koristi za napad na satelite koje koriste njegovi oponenti.

Sistem za ometanje – Tobol

Moskva mjesecima testira svoj sistem elektronskog ratovanja Tobol u pokušaju da poremeti prenos podataka Starlink u Ukrajini, prema američkim obavještajnim službama.

Program, „za koji se tvrdi da je dizajniran da zaštiti satelite Kremlja, može da se koristi za napad na satelite koje koriste njegovi protivnici“, navodi se u navedenom martovskom izvještaju.

Kompanija SpaceX, koja posjeduje satelite Starlink, odbila je da komentariše informacije i spekulacije, a Pentagon ćuti sa svoje strane.

Još nije jasno da li su prekidi u Starlink-u rezultat eksperimenata ruskog Tobola ili drugih sistema za ometanje kao što je Tirada 2.

Konstantin Jura, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da su zvaničnici u Kijevu svjesni napora Rusije i da Ukrajina „preduzima korake da ih neutrališe“, prenosi „B92„.

Ukrajinske snage prijavile su nestanak komunikacija prošlog oktobra tokom uspješne kontraofanzive na jugu i istoku zemlje.

Nakon toga, ruske trupe su zarobile satelitske internet terminale Ilona Maska kao ratne trofeje u regionu Donjecka u januaru ove godine.

Analitičari su identifikovali najmanje 7 Tobol sistema u Rusiji. Tri lokacije se takođe pominju u američkim obavještajnim dokumentima: jedna u blizini Moskve, druga u blizini Krima i treća u Kalinjingradu; vjeruje se da su sistemi sposobni da napadnu ukrajinske komunikacione sposobnosti.

  • Izvor: B92

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube