28.7 C
Banja Luka

Rusija ne odustaje od sjednice Savjeta bezbjednosti o NATO agresiji na SRJ

Rusija i dalje namjerava da traži održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN o NATO agresiji na SR Jugoslaviju, jer to nije samo istorijski događaj, već i prekretnica u razvoju aktuelne situacije na Balkanu, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je navela da je Rusija uvrijeđena neprofesionalnim ponašanjem francuske delegacije u UN, koja je omela održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN povodom 25 godina od NATO agresije NATO na SR Jugoslaviju.

„Uvrijeđeni smo nekorektnim i neprofesionalnim ponašanjem Francuske, jedne od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, kojima je povjerena posebna istorijska obaveza poštovanja privremenih proceduralnih regulativa i drugih normi njihovog rada unutar tog tijela koje je godinama razvijano na osnovu obostranog poštovanja i razmatranja interesa drugih“, naglasila je Zaharova.

Ona je podsjetila da je francuska delegacija u UN juče uz podršku drugih zapadnih država omela održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN koja je odobrena u zvanično prihvaćenom radnom programu za tekući mjesec i posvećena 25 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, prenosi TASS.

Zaharova je izrazila žaljenje što je japansko predsjedništvo Savjetom bezbjednosti UN podleglo pritisku Francuske i što je održano proceduralno glasanje o dnevnom redu, što su podržale Rusije, Kina i Alžir, a ostale članice su bile uzdržane usljed pritiska zapadnih delegacija.

„Na taj način iskazano je nečuveno nepoštovanje prema ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću, koji je u Njujork stigao radi učešća na sjednici Savjeta bezbjednosti UN“, istakla je Zaharova.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here