Naslovna Izdvajamo Rusija optužila Kijev da planira teroristički napad na zaporošku nuklearku

Rusija optužila Kijev da planira teroristički napad na zaporošku nuklearku

0

Ukrajina planira teroristički napad na zaporošku nuklearnu elektranu i ako do toga dođe posljedice će osjetiti cijeli svijet, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu Sputnjiku.

„Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski planira da izvrši teroristički napad na zaporošku nuklearnu elektranu“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji u tome ne vide za sebe direktnu opasnost.

„Nema tog ugla na planeti koga to neće dotaći, kao što su atmosfera, svjetski okean i poljoprivredni proizvodi. Ako se nešto dogodi, to će uticati na sve: vazduh, vodu i hranu. A želja Zelenskog da taj faktor iskoristi u svoje ekstremističke i terorističke svrhe je očigledna“, naglasila je Zaharova.

Savjetnik generalnog direktora koncerna Rosenergoatom Renat Karča je 4. juna izjavio da će Oružane snage Ukrajine pokušati da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu tokom noći municijom sa radioaktivnim otpadom koji su 3. jula izvezli iz Južnoukrajinske nuklearne elektrane.

Zaporoška nuklearka nalazi se na lijevoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana je prešla u vlasništvo Rusije. Ukrajinska vojska redovno granatira grad i teritoriju obližnje nuklearke.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube